Stiglo je zahlađenje: Dio BiH je pogodilo nevrijeme – Pljuskovi sa grmljavinom, grad…

3 min. čitanja

Jako nevrijeme pogodilo je sinoć i noćas sjever naše zemlje, Brčko distrikt te Tuzlanski kanton. Hladna fronta sa sobom je donijela zahlađenje cijeloj zemlji, a noćas je u pojedinim dijelovima bilo kiše i grada.

Na Facebook stranici BHMeteo.ba objavili su fotografije koje su im građani poslali.

Prethodno su objavili pogled na frontalnu liniju koja se BiH približavala sa zapada i najavili kako će malo iza ponoći zahvatiti sjeverozapad, zapad i jugozapad Bosne uz širenje prema Hercegovini u ranim jutarnjim satima.

– Donosi kišu, pljuskove sa grmljavinom te lokalno nevrijeme u navedenim krajevima zemlje.

U sklopu ovih padavina i temperature će biti u padu uz prolazno pojačan zapadni vjetar. Stiže najavljeno osježenje koje će se za dane vikenda posvuda moći osjetiti, naveli su meteorolozi. 

Prva bosanskohercegovačka zajednica lovaca na oluju BH Storm Chasers objavila je fotografiju sa sjevera BiH. Fotografija je snimljena oko 21 sat, a u opisu stoji: “Grom udara nad područjem Brčko distrikta”.

Jutro je u našoj zemlji osvanulo oblačno i sa kišom, te znatno hladnije nego prethodnih dana.  

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 10; Bihać 17; Bugojno, Sarajevo 18; Široki Brijeg, Zenica 20; Mostar 21; Neum, Tuzla 22, sapćeno je iz FHMZ-a. 

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima ponegdje praćenih grmljavinom. Prema kraju dana ili tokom noći prestanak padavina. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 18 do 24, na jugu do 27 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Prema kraju dana postepeni prestanak padavina. Dnevna temperatura oko 23 °C, navode iz FHMZ-a. 

Podsjećamo, i danas je na snazi narandžasti meteoalarm.

Zbog jakih lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom i jakim udarima vjetra, te moguće pojave i grada, Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje koje je na snazi danas do 15 sati. 

Slično vrijeme zadržat će se i narednih nekoliko dana. 

U nedjelju i ponedjeljak je, naime, prognozirano djelimično vedro i nestabilno vrijeme sa pljuskovima praćenim grmljavinom.

U utorak u Bosni većinom umjerena naoblaka. Pretežno oblačno može biti u centralnim i istočnim područjima. U Hercegovini pretežno sunčano.

Podijeli ovaj članak