Optužnica protiv pripadnika Belih orlova zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja

2 min. čitanja

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Borislava Gligorevića, zvanog Beba ili Bebo (1971), rođenog u Snagovu, Zvornik, državljanina BiH i R Srbije, zbog ratnog zločina počinjenog na području Zvornika. 

Gligorević se, kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, nalazi u pritvoru, a tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, te širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, u svojstvu pripadnika TO Zvornik, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

– On je optužen da je kao pripadnik jedinice Beli orlovi, krajem maja i početkom juna 1992. godine u mjestu Liplje, općina Zvornik, gdje je ta jedinica držala u nezakonitom zatočenju više stotina civila bošnjačke nacionalnosti, sam kao i sa drugim pripadnicima jedinice, upotrebom sile i prijetnji oružjem, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje tri žrtve, koje su prisilno odvajane od ostalih zatočenika, a često i od djece i porodica, te odvođene u okolne objekte gdje su nad njima počinjeni navedeni zločini.

Optuženi se tereti za zločini protiv čovječnosti, navode iz Tužilaštva BiH uz napomenu da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, među kojima i pet svjedoka i svjedokinja pod mjerama zaštite, dva stručna vještaka, kao i više od 70 materijalnih dokaza.

Sud BiH je potvrdio optužnicu tako da bi uskoro trebalo biti zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji.

Podijeli ovaj članak