Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Bosanska Krupa: Evropska unija podžala poslovne ideje nezaposlenih osoba sa 19.500,00 KM

3 min. čitanja

Grad Bosanska Krupa nastavlja podržavati nezaposlene mlade ljude u ostvarivanju njihovih poslovnih ideja. Program lokalnog partnerstva za zapošljavanje realizuje se kroz projekt „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II).

Korisnici ove podrške su Kadić Edin i Halkić Admir, koji će dobiti finansijska sredstva u iznosu od 19.500,00 KM za realizaciju svojih poslovnih ideja. Osim finansijske podrške, oni će također dobiti savjetodavnu podršku za razvoj svojih biznisa.

Javni poziv za učešće u programu savjetodavne i financijske podrške razvoju biznisa bio je usmjeren prema nezaposlenim osobama koje žele pokrenuti vlastiti biznis na području Grada Bosanska Krupa. Pravo na učešće u Programu podrške imale su sve nezaposlene punoljetne osobe. Prednost za sudjelovanje u procesu pružanja podrške razvoju poslovne ideje i biznisa imali su nezaposleni mladi muškarci i žene starosti od 18 do 29 godina, nezaposlene žene, nezaposlene osobe preko 50 godina starosti, te osobe sa invaliditetom.

Kadić Edin, jedan od korisnika podrške, izjavio je: “Učestvovao sam u obuci i edukaciji za izradu biznis plana koja mi je mnogo pomogla. Imao sam jako dugo ideju da započnem ovaj svoj poslovni poduhvat i konačno se pojavila ova prilika koja će mi pomoći da realizujem svoju ideju. Moja biznis ideja je otvaranje i registracija Fast Food „Captains“ gdje ću se baviti prodajom brze hrane i bezalkoholnih pića u ulici Stari grad. Nadam se da ćemo opravdati povjerenje koje nam je ukazano.”

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Bosanska Krupa čine Grad Bosanska Krupa i partneri kao što su Grad Bihać, Centar za promociju lokalnog razvoja – PLOD Centar Bihać, JU „Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona“, Mješovita srednja škola „Safet Krupić“, te nekoliko poduzeća kao što su d.o.o. Krupa Kabine, d.o.o. Bosankar, d.o.o. ZAH, d.o.o. ACMA, d.o.o. ATNH, d.o.o. Ibrahimović, d.o.o. AKM Technlogy, d.o.o. Č.J. i d.o.o. Kostelski buk.

Ovo lokalno partnerstvo za zapošljavanje je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II). Projekat je finansiran s 4 miliona eura od strane Evropske unije, a provodi ga Međunarodna organizacija rada (MOR). Cilj projekta je potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u Bosanskoj Krupi i Bihaću kroz kreiranje i provođenje partnerskih programa za aktivaciju i integraciju nezaposlenih osoba u Unsko-sanskom kantonu. Također, projekat ima za cilj unaprjeđenje konkurentnosti na tržištu rada kroz zapošljavanje i samozapošljavanje minimalno 100 osoba, te zaposlenje minimalno 60 i samozapošljavanje minimalno 6 osoba.

Podijeli ovaj članak