Vijeće ministara BiH usvojilo sporazum o rekonstrukciji mosta na Savi:Grubiša na čelu Agencije za lijekove

3 min. čitanja

Na 15. sjednici Vijeća ministara BiH je utvrđen Prijedlog sporazuma između VMBiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Novi Grad (BiH) – Dvor (RH) na M4/DC 6, s izvještajem o vođenju pregovora radi njegovog usaglašavanja.

Teme za Zagreb

– Troškove rekonstrukcije mosta će BiH i Hrvatska snositi u jednakim dijelovima, po 50 posto. Realizacija ovog projekta omogućit će neometani i kontinuirani promet putnika i robe te vraćanje u punu funkciju graničnog prelaza za međunarodni robni promet. Prijedlog sporazuma će što hitnije biti proslijeđen Predsjedništvu BiH, kažu iz Vijeća.

Usaglašen je i spisak tema za razmatranje na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH u Zagrebu 20. juna. Među njima su: Pomoć našoj zemlji u procesu pristupanja EU, prekogranična i razvojna saradnja, odbrana, finansije, poljoprivreda, prostorno uređenje, vanjska politika, infrastrukturni projekti, upravljanje granicama, migracije…

Nataša Grubiša imenovana je za direktoricu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, a Sabina Bešlagić za njenu zamjenicu direktorice na mandat od četiri godine.

– Vijeće je donijelo Odluku o imenovanju članova zajedničkih tijela i članova Pregovaračkog tima za provođenje Sporazuma o pitanjima sukcesije. Za člana Stalne zajedničke komisije viših predstavnika država nasljednica je imenovan zamjenik ministra financija i trezora BiH Muhamed Hasanović. Za članove Zajedničke komisije i šefove ekspertnih timova imenovani su zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović (Aneks A Sporazuma o pitanjima sukcesije), zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić (Aneks B), viceguvernerka Centralne banke BiH Ernadina Bajrović (Aneks C), direktorica Arhiva BiH Danijela Mrda (Aneks D) i pomoćnik ministra pravde BiH Niko Grubešić (Aneks G). Imenovan je i pregovarački tim za provođenje Sporazuma o pitanjima sukcesije, u čiji sastav ulaze imenovani članovi zajedničkih komisija, dodaju iz VMBiH.

Održivi razvoj

Odlučeno je i da se formira Interresorna radna grupa za praćenje implementacije ciljeva održivog razvoja (SDG vijeće). Za predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Vijeća imenovani su Zoran Zeljko iz Direkcije za ekonomsko planiranje i Miloš Prica iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, a mandat im traje do kraja godine. Zadatak vijeća je da godišnje prezentuje izvještaje o provođenju Okvira realizacije ciljeva održivog razvoja u BiH i dobrovoljne izvještaje prema UN-u.

Ministri su podržali Izvještaj o izvršenju budžeta za razdoblje januar – mart 2023. godine, te usvojili Dopunu Priloga institucija Bosne i Hercegovine za redovni godišnji izvještaj o Bosni i Hercegovini (1. 3 – 15. 5. 2023), koju je izradila Direkcija za evropske integracije BiH.

Podijeli ovaj članak