Održana sjednica Predsjedništva SDA: Koji su zaključci?

2 min. čitanja

Sjednica Predsjedništva SDA počela je danas u Sarajevu, a nakon višesatnog zasjedanja stranka se oglasila na svojoj zvaničnoj stranici kratkim saopćenjem.

– Predsjedništvo SDA je na danas održanoj sjednici usvojilo Prijedlog odluke o provođenju izbora u SDA, te da se 8. redovni kongres SDA održi u oktobru 2023. godine.

Prijedlog će biti dostavljen Glavnom odboru SDA, koji će na sjednici 27. maja 2023. godine u Sarajevu donijeti odluku o tačnom datumu održavanja redovnog kongresa.

Predsjedništvo SDA je predložilo niz zaključaka o aktuelnoj političkoj situaciji koji će biti predloženi Glavnom odboru SDA na usvajanje, naveli su.

Podsjetimo, član Predsjedništva SDA Šefik Džaferović uoči sjednice, rekao je da se SDA nosila dostojanstveno sa svim nedaćama nakon prošlogodišnjih općih izbora u BiH, udruživanjima protiv nje i pokušajima njenog izbacivanja iz vlasti.

– Dostojanstveno smo to podnijeli. Sada smo opozicija i nastavićemo s našom misijom, borićemo se za ciljeve stranke, za cjelovitu demokratsku Bosnu i Hercegovinu. Nećemo biti opozicija državi Bosni i Hercegovini, opozicija ćemo biti ovoj nesposobnoj vlasti koja je nametnuta na svakakav način unutar Bosne i Hercegovine, naročito na nivou Federacije BiH i nastavićemo svoju misiju. Mi ćemo uređivati odnose unutar stranke koja ove godine ima kongres, bit će izvršeni izbori unutar SDA po procedurama propisanim Statutom, izjavio je danas Džaferović.

Poručio je i da će SDA iz ovoga sasvim sigurno izaći snažnija i jača, a onima koji, kako je rekao, izazivaju nered u SDA da se “okrenu svojim dvorištima”.

Također je rekao da se on ne bi kandidirao za novog predsjednika SDA jer stranka ima predsjednika, Bakira Izetbegovića, kojeg Džaferović vidi i dalje na toj funkciji jer je, smatra, uspješan stranački lider, što će biti i dalje.

Podijeli ovaj članak