Erdogan: Dok mi pobjeđujemo, niko u Turskoj neće izgubiti

3 min. čitanja

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Turskoj koji će se održati 28. maja poručio da je njegov Narodni savez već počeo da vrši pripreme.

– Volja iskazana na glasačkim mjestima je svetinja. Naš Savez odmah je počeo da se priprema za izbore za 28. maj. Danas sam imao sastanke sa svim stranačkim čelnicima – rekao je Erdogan tokom gostovanja uživo na “CNN Turk” i “Kanal D”, nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora održanih u nedjelju.

– Uvijek sam to govorio, a sad ću i ponoviti, kada mi pobjeđujemo niko u ovoj državi neće izgubiti – kazao je Erdogan te dodao:

– Sve ankete su propale. Pojavilo se na desetine lažnih anketa. Moj narod je pokazao pravu anketu 14. maja, moj narod će uraditi finalnu anketu i 28. maja.

Dodao je da su uvijek bili iskreni u obećanjima prema građanima.

– Našu kampanju vodili smo na principima iskrenosti, istine i bratstva. Uvijek smo bili iskreni i pošteni prema našem narodu, nismo lagali i nismo pričali samo šuplje priče. Nikada nismo obećavali ono što nismo mogli ispuniti. Nikada nismo potcjenjivali inteligenciju, mudrost i dalekovidost naše nacije. Stojimo iza svih obećanja koja smo dali na predizbornim skupovima – kazao je Erdogan.

Milioni birača izašli su u nedjelju na birališta kako bi izabrali predsjednika i članove parlamenta koji se sastoji od 600 mjesta.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u parlamentu.

Na predsjedničkim izborima niti jedan kandidat nije osvojio većinu glasova pa će u novu izbornu utrku 28. maja ići aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je u prvom krugu osvojio 49,5 posto glasova, i lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu koji je u prvom krugu dobio 44,89 posto glasova.

Odaziv birača na izborima u zemlji bio je 88,92 posto, a odaziv turskih državljana u inozemstvu 52,69 posto.

Erdogan je posebno pozdravio veliku izlaznost i zahvalio biračima na odzivu na izborima u nedjelju te je dodao da očekuje isto i u drugom krugu predsjedničkih izbora 28. maja.

– Želio bih da se zahvalim građanima na rekordnoj izlaznosti. Imali smo predivan praznik demokratije koji dolikuje Turskoj. Mogao bi biti jedinstven u svijetu – rekao je Erdogan.

Na kraju je istakao da ne razmišlja previše o mitinzima te da je važno nastaviti pružati podršku građanima pogođenim zemljotresima.

– Ovog vikenda ću posjetiti neka područja pogođena zemljotresom. Ne razmišljam mnogo o održavanju skupova, ali možemo održati sastanke i u regiji pogođenoj zemljotresima – rekao je aktuelni turski predsjednik.

Istakao je da će i dalje održavati kontakte sa svim svjetskim liderima u skladu s interesima Turske.

Podijeli ovaj članak