Pomoć Unsko-sanskom kantonu: Stigle su čizme, deke, hrana, isušivači…

3 min. čitanja

Crveni križ Federacije BiH uputio je jučer određene količine materijalno-tehničkih sredstava u područja u Unsko-sanskom kantonu koja su pogođena poplavama.

”Prema potrebama Crvenog križa USK-a na teren šaljemo čizme, pumpe, isušivače, deke i konzerviranu hranu. Također, posredstvom Društva Crvenog križa BiH dostavljeni su dodatna količina čizama i dezinfekciona sredstva, a tokom današnjeg dana bit će dopremljeno i 567 litara vode za piće”, istakao je generalni sekretar CKFBiH Namik Hodžić.

Inače, zbog upozorenja na moguće poplave, Crveni križ USK-a od nedjelje je u Bihaću uveo dežure kako bi se pratilo stanje te što efikasnije vršila koordinacija rada općinskih i gradskih organizacija CK-a. Istu večer na teren je izašla ekipa CK-a grada Bihaća koja je obišla područje Kulen-Vakufa i stanovništvu dostavila čizme i lunch pakete.

Ekipe Crvenog križa na terenu su i u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi, a pomoć u vidu lunch paketa, čizama, vode za piće i higijenskih setova dostavljena je još u ponedjeljak uvečer. Također, sekretar i volonteri Crvenog križa općine Sanski Most od nedjelje, zajedno sa građanima, pune vreće pijeska za odbranu od poplava.

Crveni križ USK-a stanovništvu je ponudio na korištenje isušivače za vlagu i pumpe za ispumpavanje vode.

Nermin Nikšić, premijer FBiH, poručio je jučer da Vlada FBiH prati situaciju.

”USK su pogodile poplave koje su kod građana s razlogom izazvale nemir i nesanu noć. Želim poručiti građanima da im kompletna Vlada FBiH stoji na raspolaganju i da smo u punoj pripravnosti da pomognemo ako to bude potrebno. Razgovarao sam sa Muratom Baručijom, ovlaštenim licem iz Federalne uprave Civilne zaštite, koji me je izvijestio da je stanje na terenu teško, ali da je jučer ujutro nešto stabilnije. Za sada je situacija pod kontrolom i lokalne i kantonalne institucije još nisu iskazale potrebu za dodatnom pomoći sa viših nivoa vlasti”, poručio je Nikšić, naglasivši da su sve nadležne federalne institucije, Vlada i FUCZ u stanju pune pripravnosti i spremni su da brzo i efikasno pomognu da se sačuvaju životi i imovina.

”Zatražio sam da mi redovno dostavljaju izvještaje sa terena, kako bismo mogli pravovremeno reagovati”, rekao je Nikšić.

Podijeli ovaj članak