Potpisali Valjevac i Škrijelj: Sebija Izetbegović dobila otkaz

1 min. čitanja

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nije ciše profesorica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Kako je za Oslobođenje potvrdio rektor UNSA Rifat Škrijelj, njoj je krajem aprila uručen otkaz na Medicinskom fakultetu.

Prema izjavi rektora Škrijelja, otkaz za Izetbegović je zapravo samo epilog svih odluka koje je u proteklom periopdu donio Senat UNSA. Rješenje o otkazu potpisali su dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Amina Valjevac, kao rektor UNSA Rifat Škrijelj.

– Dr. Sebija Izetbegović prestaje radni odnos s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu na osnovu zaključenog Ugovora o radu na neodređeno vrijeme sa nepunim radnim vremenom od 15. 12. 2014. godine, zbog stavljanja van snage odluke Senata Univerziteta u Sarajevu od 29.1.2022.godine o izboru imenovane u zvanje redovne profesorice za oblast “Ginekologija i akušerstva” na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, navodi se, između ostalog, u rješenju o otkazu.

Podsjećanja radi, Senat UNSA je donio tri odluke u vezi sa zvanjima Sebije Izetbegović. Prvo joj je oduzeta titula magistra, potom zvanje redovne profesorice, a na kraju i zvanje doktora nauka.

Zbog oduzimanja naučnih zvanja. Vlada KS je pokrenula inicijativu prema Vladi FBiH o smjeni sebije Izetbegopvić sa pozicije direktorice KCUS-a.

Podijeli ovaj članak