Vodostaj rijeka u USK nastavlja rasti, teška situacija u Bihaću (FOTO)

2 min. čitanja

Obilne kišne padavine na području Unsko-sanskog kantona (USK) u posljednja 24 sata uslovile su konstantan rast vodostaja ovdašnjih rijeka, a poseban problem predstavljaju i bujične vode, odnosno aktivacija klizišta.

Obilne padavine u proteklih tridesetak sati uslovile su porast vodostaja svih rijeka u Unsko-sanskom kantonu, što je već prouzrokovalo brojne probleme u nekoliko općina i gradova.

Kako navode iz uprave Grada Bihaća, posljednji izmjereni vodostaj rijeke Une u središtu Bihaća iznosi 159 centimetra (16 sati) i još uvijek raste. Prva kritična tačka od jednog metra nadmašena je još u toku jučerašnjeg dana.

Rast vodostaja rijeke Une u 16 sati zabilježen je i na mjernim mjestima u Kulen Vakufu, Ripču, Kraljama i Kostelima, dok je u Martinbrodu vodostaj u opadanju.

U Kulen-Vakufu je poplavljeno dvadesetak objekata gdje je ujedno i najozbiljnija i najkritičnija situacija.

Tim za spašavanje Službe civilne zaštite Grada Bihaća uspješno je danas evakuisao i dvije mještanke koje su zbog poplave bila odsječene od ostatka naselja.

Direktorica Osnovne škole “Kulen Vakuf – Orašac” Halida Dizdarević potvrdila je kako je zbog vanrednih okolnosti privremeno obustavljeno odvijanje nastavnog procesa.

Probleme predstavljaju i bujične vode, odnosno aktivacija klizišta.

“Nažalost, od sinoć velike probleme stvaraju i bujične vode, koje su nanijele prilično veliku štetu u nekoliko ulica. Vreće sa pijeskom već su osigurane, dok ćemo pitku vodu privremeno konzumirati iz cisterne, koja je na raspolaganju našim mještanima. Ono što nas najviše zabrinjava je stalni rast vodostaja Une, kao i najavljene nove padavine”, riječi su predsjednika Savjeta mjesne zajednice Kulen Vakuf Nermina Dedića

Podijeli ovaj članak