Fond nema novca, a pacijenti vremena: U FBiH postoje liste čekanja za pojedine citostatike

4 min. čitanja

Trenutno u Federaciji BiH postoje liste čekanja za pojedine citostatike i pacijenti čekaju i po godinu da dobiju potrebni lijek, dok istovremeno karcinom ne čeka, on se širi njihovim tijelom.

Terapija od 6.500 KM

Tvrdi ovo Enida Glušac, predsjednica Udruženja osoba oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih bolesti Renesansa. Na listama se, prema njenim riječima, nalazi 209 pacijentica oboljelih od raka dojke i 179 ostalih onkoloških pacijenata.

– To je podatak koji smo dobili od ZZOR-a. Glavni problem jeste nedostatak novca, jer Vlada ne uplaćuje sredstva koja je prema zakonu obavezna na godišnjem nivou uplaćivati Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, odnosno Fondu solidarnosti. Za pojedine lijekove Zavod refundira troškove, međutim, za citostatike koji su na listi ne može refundirati troškove, tako da su pacijenti prinuđeni čekati da dođu na red, jer se radi o enormno skupim lijekovima. Jedna mjesečna terapija košta 6.500 KM, objašnjava ona.

Udruženje Renesansa i CCI će, kako kaže, poduzeti sve što je moguće da se ova situacija promijeni.

– Bili smo na sastanku sa direktoricom ZZOR-a Vlatkom Martinović i oni nam daju punu podršku. Također, planiramo sastanke u Ministarstvu finansija kako bismo dobili relevantne informacije da možemo poduzeti naredne korake, a prvi je svakako okrugli sto na koji ćemo pozvati sve odgovorne. Tu, naravno, mislim i na predstavnike Vlade FBiH, da pokušamo naći zajedničko rješenje, ističe ona i podvlači da među pacijentima vladaju strah, ogorčenost i osjećaj nemoći, jer im je uskraćeno pravo na liječenje.

U 2023. budžetska sredstva za Fond su povećana za pet miliona KM, međutim, to nije ni približno dovoljno da bi se ukinule liste čekanja. Ukoliko se sistemski ne riješi finansiranje, liste će biti sve duže

Umjesto da se bore sa ovom surovom bolešću, moraju prvo da se izbore sa nečim još surovijim. A najsuroviji je, kako navode iz Centara civilnih inicijativa, odnos Vlade FBiH prema Fondu solidarnosti i pacijentima korisnicima usluga. Naime, Fond solidarnosti se najvećim dijelom finansira od doprinosa – 80 posto, a 20 posto iz budžeta Federacije BiH. Vlada FBiH je u budžetu izdvojila 33 miliona KM, ali je to nedovoljno i manje od 20 posto zakonom propisanog budžetskog granta, na šta upozoravaju iz CCI-ja, ističući da je zbog nedovoljnog izdvajanja novca u Fond solidarnosti ugroženo zdravlje mnogih. To potvrđuju sve duže liste čekanja, a sve je manje onih koji dočekaju lijek.

Porast prihoda

I iz Fonda solidarnosti navode da broj pacijenata za sva oboljenja koja se finansiraju iz ovog fonda raste. Tako je u 2022. citostaticima liječeno 13.317 pacijenata, što je za 12 posto ili 1.120 pacijenata više nego u 2021. Također, lijekovima za multipla sklerozu u 2022. je liječeno 32 posto više pacijenata nego u 2021. godini.

– Povećanje broja liječenih pacijenata je ostvareno samo na osnovu porasta prihoda od doprinosa, dok su budžetska sredstva u 2022. bila na nivou prethodnih godina. Udio budžetskih sredstava u ostvarenim prihodima od doprinosa iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u FBiH je iznosio svega 17 posto. Iako su prihodi od doprinosa imali rast u 2022. godini, to nije bilo dovoljno da se zadovolje potrebe svih pacijenata, zbog čega su evidentirane liste čekanja. Problem listi čekanja nemoguće je riješiti bez potpore Vlade FBiH, odnosno značajnog povećanja finansiranja kroz budžet FBiH, jer su prihodi od doprinosa nedovoljni za podmirenje svih potreba pacijenata za uslugama i lijekovima koji se finansiraju sredstvima Fonda solidarnosti, navode iz Fonda.

Podijeli ovaj članak