Konaković: Sutra ću se pokušati sastati sa Dodikom, spremni smo podržati projekat iz RS-a u skladu sa Ustavom

2 min. čitanja

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, izjavio je da će sutra boraviti u Banjoj Luci gdje će zajedno sa predsjedavajućom Predsjedništva BiH, Željkom Cvijanović, biti domaćin jednog događaja.

Kaže kako će tu posjetu Banjoj Luci pokušati iskoristiti da obavi razgovor sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

– Sutra putujem u Banjaluku, imamo jedan zajednički event, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i ja smo domaćini Jadransko-jonske inicijative. Pokušat ću se sastati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, rekao je Konaković.

Ističe kako će se događaj u Banjoj Luci održati sutra u 17 sati, a jedna od tema mogla bi biti i izgradnja plinovoda sa Srbijom u javnosti poznatija kao “Istočna interkonekcija” o koje je bilo mnogo govora u proteklih nekoliko dana.

– U našem intresu su projekti Bosne i Hercegovine, a pogotovo smo spremni da podržimo takav projekat iz entiteta Republika Srpska. Nadam se da ćemo imati veći broj dnevnih tačaka, posebno onih koji se tiču evropskog puta Bosne i Hercegovine. Pozivam kolege da umjesto prepucavanja i ovog umora u Bosni i Hercegovini, da se vratimo kako smo startali, a mišljenja sam da nismo uopće loše startali, kazao je on u intervjuu za BHRT.

Kaže da je navedena tačka razmatrana i na prošloj sjednici Vijeća ministara ali da je problem nastao kada ministri iz RS-a nisu podržali druge tačke koje su bile uvrštene na dnevni red sjednice.

– Još jednom ponavljam, u našem interesu su svi projekti u Bosni i Hercegovini, ništa manje važnim ne smatramo bh. entitet Republika Srpska, jednaku pažnju poklanjamo svima. Vrlo smo raspoloženi da podržimo takav projekat u skladu sa Ustavom, zakonima Bosne i Hercegovine i naravno uz ekspertska mišljenja, istakao je Konaković.

Podijeli ovaj članak