BOSANSKA KRUPA: Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i Češke Republike u akciji čišćenja rijeka od neeksplodiranih ubojitih sredstava

2 min. čitanja

Jučer su predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, zajedno sa timom Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike i Federalne uprave civilne zaštite, posjetili Ade u Bosanskoj Krupi u sklopu svoje humanitarne misije čišćenja rijeke Une i drugih rijeka u BiH od neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Ova akcija je ostvarena u okviru Memoranduma o razumijevanju koji je potpisan prije nekoliko godina, a cilj je očistiti rijeke od neeksplodiranih ubojitih sredstava i učiniti ih sigurnim za građane i turiste. U ovim aktivnostima učestvuju timovi iz Federacije i entiteta RS, što dodatno naglašava značaj ovog projekta.

Posebno se raduju što u ovim aktivnostima učestvuju timovi iz Federacije i entiteta RS. Češka ambasadorica u BiH također je prisustvovala današnjim aktivnostima, što pokazuje podršku ovom projektu i njegovoj važnosti za sigurnost ljudi i prirode.

Domaćin ovogodišnje humanitarne misije je grad Bosanska Krupa, a planirano je da se i narednih godina Ronilački tim iz Češke Republike i pripadnici FUCZ nastave saradnju i aktivnosti na obukama, izviđanju, izvlačenju iz vode i uništavanju neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Ova akcija je izuzetno važna za Bosnu i Hercegovinu, koja je i dalje suočena sa posljedicama ratova iz devedesetih godina prošlog vijeka. Neeksplodirana ubojita sredstva su opasna za sve, posebno za djecu i turiste koji se ne mogu u potpunosti informirati o opasnostima ovih materijala. Stoga je važno da se svi zajedno borimo protiv ove prijetnje i nastavimo raditi na čišćenju naših rijeka od neeksplodiranih ubojitih sredstava kako bi ih učinili sigurnima za sve.

Podijeli ovaj članak