(VIDEO) Šta je ovo na nebu? Pojavila se spirala koja je uznemirila posmatrače

3 min. čitanja

Fotograf Todd Salat voli snimati aurore i često provodi sate uz kameru na hladnom noćnom zraku strpljivo čekajući pojavu nebeskog spektakla. Ali u subotu ujutro je u blizini grada Delta Junction ugledao fenomen koji je bio sasvim drugačiji od bilo čega što je očekivao. Nije nalikovao ničemu što je prije vidio.

Kada je uputio pogled prema nebu, vidio je uz zelenkastu svjetlost aurore i plavu spiralu koja je postajala sve veća kako se kretala nebom.

– To je bilo prekrasno umjetničko djelo na nebu, rekao je Salat za Daily News. Fotograf je, na sreću, uz sebe imao svu opremu i bio spreman za snimanje te je zabilježio ovaj neobični fenomen.

Ali o čemu se zapravo radi? Nekoliko sati prije pojavljivanja spirale, kompanija SpaceX je iz Kalifornije lansirala raketu Falcon 9, koja je prenosila desetke satelita. Nekoliko minuta nakon lansiranja prvi stepen rakete spustio se nazad na tlo kako bi mogao ponovno biti korišten. U međuvremenu, gornji stepen Falcona 9 nastavio je put u orbitu, gdje je dovršio svoju misiju, a zatim se spustio nazad na Zemlju u vrtećoj spirali.

On Jan 18, 2023 (HST), the Subaru-Asahi Star Camera captured a mysterious flying spiral over Maunakea, Hawai`i. The spiral seems to be related to the SpaceX company‘s launch of a new satellite.
Watch the video:https://t.co/851Gz7VojV#SubaruTelescope pic.twitter.com/Np58fxpX9e

— Subaru Telescope Eng (@SubaruTel_Eng) January 19, 2023

Tom prilikom je u gornju atmosferu ispustio ostatke goriva, pri čemu se vodena para u plinovima zamrznula u sićušne kristale koji reflektuju svjetlost. Iako se za sada ne može sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je nebesku spiralu iznad Aljaske uzrokovala raketa kompanije SpaceX, radi se o najvjerovatnijem objašnjenju jer su se takvi prizori dešavali i na drugim mjestima prilikom lansiranja raketa, piše Science Alert.

Naprimjer, krajem januara ove godine se na noćnom nebu iznad Havaja također pojavila sablasna plavkasta spirala. Japanski Nacionalni astronomski opservatorij je ovu misterioznu spiralu uočio 18. januara, neposredno nakon što je SpaceX lansirao raketu Falcon 9, koja je prenosila velik vojni satelit, prenosi Index.

Podijeli ovaj članak