Zvizdić čestitao Vaskrs pravoslavnim vjernicima: Proslavite ga s vjerom i nadom u bolje sutra za vas i vaše potomke, u svojoj zemlji Bosni i Hercegovini

1 min. čitanja

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je čestitku građanima Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti povodom nastupajućeg praznika Vaskrsa.

– Želim vam da ovaj praznik proslavite u sreći i zadovoljstvu sa svojom porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama, s vjerom i nadom u bolje sutra za vas i vaše potomke, u svojoj zemlji Bosni i Hercegovini. Sretan Vaskrs – piše u čestitki predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića.

Vaskrs je jedan od najvažnijh pravoslavnih hrišćanskih praznika koji se praznuje u znak sjećanja na Isusovo vaskrsenje. Ovaj praznik se obilježava u pravsolavnim crkvama širom svijeta, a ove godine pada na 16. april.

Proslava ovog praznika traje tri dana, a počinje Velikim petkom, koji se praznuje u spomen na Hristovu smrt na krstu.

Običaji se razlikuju od zemlje do zemlje, ali u većini zemalja zajedničko je farbanje jaja u različite boje i ukrašavanje posebnim simbolima. 

Podijeli ovaj članak