Ogrešević: Ne bacamo prašinu u oči kako kaže Konaković, otvaramo ih onima koji pričaju o reformiranom Dodiku

1 min. čitanja

Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES), komentarisao je prijedlog ove stranke i SBiH-a koji se tiče zaduženja Ustavne komisije Predstavničkog doma PFBiH za pokretanje postupka izmjena Ustava FBiH.

Cilj takvog prijedloga jeste deblokiranje procesa formiranja vlasti u većem bh. entitetu. Ogrešević kaže da bi stranke međusobno trebale razgovarati o rješenju, te napominje da je sličnu izjavu dao i visoki predstavnik.

– U međuvremenu i sam visoki predstavnik Christian Schmit je pozvao političare da se dogovore, pa je druga opcija koja nam se nudi da čekamo reakciju visokog predstavnika što je sramna i jadna pozicija i mišljenja smo da građani od nas očekuju da barem pokušamo nešto uraditi, rekao je Ogrešević.

Istakao je da njihova namjera “nije bacanje prašine u oči građanima, kako to kaže Konaković”, već upravo suprotno – otvaranje čiju onima koji pričaju o reformiranom Dodiku i uspavljuju javnost pred njegovim opasnim djelovanjem.

– Pošto smo svi stava da nismo za jednokratna rješenja onda je na nama da se potrudimo i nađemo kvalitetno dugoročno rješenje. NES i SBiH su do sada imali jasne stavove da nećemo biti dio Vlade koja je nametnuta, kazao je on.

Podijeli ovaj članak