Više ga ne morate izbjegavati: Ovaj bijeli luk je bez mirisa, a pojačanih ljekovitih svojstava

2 min. čitanja

Gotovo da nema čovjeka koji ne zna koliko je svježi bijeli luk zdrav i djelotvoran. Posebno postajemo svjesni toga u vrijeme pandemije jer je opšte poznato da bijeli luk jača imunitet u borbi protiv različitih virusa i bakterija. I ne samo to!

Bijeli luk je kroz vijekove dokazao svoja antigljivična svojstva, a koristio se i kao antiseptik, antibiotik, antivirotik, lijek za tuberkulozu i groznicu…Međutim, sve više ljudi izbjegava bijeli luk u ishrani zbog karakterističnog ukusa i mirisa ili iritacije želuca.

Dobra vijest je da postoji rješenje i za to – fermentisani bijeli luk. Mnogi ne znaju da pored crnog i bijelog luka postoji crni bijeli luk ili Black garlic koji nema karakterističan, intenzivan ukus i miris, a pritom ima čak i pojačana ljekovita svojstva. Naučna istraživanja i studije koje se mogu naći u američkom Nacionalnom centru za biotehnološka istraživanja (NCBI) pokazala su da Black garlic odnosno fermentisani bijeli luk kao dodatak ishrani ima brojne benefite po zdravlje ljudi.

Fermentisani bijeli luk se dobija od svježeg bijelog luka koji je određeno vrijeme (90 dana) fermentisao pod strogo kontrolisanim uslovima (temperatura i vlažnost vazduha). Tom prilikom nastaje black garlic bez karakterističnog mirisa, bez iritacije želuca sa aktivnim materijama naučno dokazane biološke aktivnosti.

– Fermentacija predstavlja ubrzano “starenje” tokom kojeg bijeli luk mijenja boju, karamelizuje i njegova svojstva se mijenjaju..Karakterističan miris je neutralisan, a dobijeni proizvod ima povećan antioksidativni potencijal i širok spektar pozitivnih efekata na zdravlje ljudi – pokazuju istraživanja koja su objavljena u NCBI-u.

Prema tim studijama, tokom fermentacije bijelog luka stvara se veliki broj djelotvornih sastojaka koji Black garlic-u daju brojne i značajne prednosti.

– Black garlic je posebno djelotvoran u sinergiji sa vitaminima, mineralima, ekstraktima ljekovitih biljaka poput grčkog sjemena, herbe babinog zuba, bijele imele, cvijeta belog i crvenog gloga, sjemena bundeve… – utvrdile su studije u NCBI-u.

Naučna istraživanja objavljena u ovom centru otkrivaju koja sve ljekovita svojstva ima Black garlic u sinergiji sa pomenutim dodacima.

Podijeli ovaj članak