Srbijanski ministar demantira navode Reutersa da je Srbija prodavala oružje Ukrajini

3 min. čitanja

Srbijanski ministar odbrane Miloš Vučević demantirao je navode britanske agencije Reuters da je Srbija prodavala ili namjerava prodati oružje Ukrajini.

– Srbija nije prodavala, niti namjerava, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta – kazao je Vučević.

Reuters je objavio sadržaj povjerljivog dokumenta Pentagona u kojem se navodi da je Srbija pristala isporučiti oružje Kijevu ili ga je već poslala.

– Srbija, jedina zemlja u Evropi koja je odbila uvesti sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, složila se da pošalje oružje Kijevu ili ga je već poslala – prenosi danas Reuters.

VEZANI TEKST – Procurio dokument: Srbija pristala naoružati Ukrajinu?

Dokument koji predstavlja pregled odgovora evropskih vlada na zahtjev Ukrajine za vojnu obuku i “smrtonosnu pomoć”, odnosno oružje, je bio među desecima tajnih dokumenata objavljenih online posljednjih sedmica u nečemu što bi moglo biti najozbiljnije curenje američkih tajni u višegodišnjem razdoblju, navodi spomenuta agencija.

Srbijanski ministar smatra kako je nekome cilj destabilizirati Srbiju i uvući ju u konflikt u kojem ne želi sudjelovati te dodao kako se dosljedno drže utvrđene politike, saopćeno je iz srbijanskog Ministarstva odbrane.

– Više od deset puta smo demantirali te neistine i evo, učinit ćemo to opet. Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta – rekao je Vučević te dodao da Srbija prodaje oružje trećim stranama te kako je uvijek moguće da se neko oružje na nekakav način nađe i na teritoriji konflikta.

Dokument je, kako navodi britanska agencija, obilježen oznakama “tajni” i NOFORN, što znači da je njegovo dijeljenje sa stranim obavještajnim službama i vojskama zabranjeno.

Beta podsjeća kako je Proizvođač oružja Krušik iz Valjeva demantirao da je Ukrajini poslao rakete ili drugo oružje, a i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je te navode nazvao “notornom laži”.

– Nismo izvezli nikakvo oružje ili streljivo u Rusiju ili Ukrajinu – rekao je Vučić tokom posjete Kataru.

Od početka rata u Ukrajini Vučić je pokušava izbalansirati bliske veze s Moskvom sa svojim ciljem pridruživanja Evropskoj uniji, piše Reuters te dodaje da je Srbija jedina zemlja među 44 zemlje u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

Podijeli ovaj članak