Reagiranje / Direktor nema uvid u liste kandidata

3 min. čitanja

U listu Oslobođenje u izdanju za srijedu, 5. 4. 2023. godine, objavljen je tekst pod naslovom “Do posla u PUFBiH po rodbinsko-kumskoj vezi”, u kome autorica istog iznosi navode o tome kako su se u Poreskoj upravi Federacije BiH zaposlili Aida Pajević, Azra Svinjar i Vedad Nazdrajić.

……………

VEZANI TEKST

……………

U cilju istinitog informiranja javnosti molimo da u narednom izdanju Oslobođenja objavite reagiranje kako slijedi:

U vezi s navedenim člankom, obavještavamo vas da kad je u pitanju prijem državnih službenika, kandidati koji se prijavljuju na konkurs, prijavu za isti i svu popratnu dokumentaciju dostavljaju Agenciji za državnu službu FBiH, koja je u obvezi provjeriti ispunjavaju li kandidati opće i posebne uvjete. S druge strane, kad je u pitanju prijem namještenika, komisija koju formira Porezna uprava FBiH ima zadatak da pregleda sve dostavljene prijave o ispunjavanju općih i posebnih uvjeta i sačini listu kandidata koji ispunjavaju i listu kandidata koji ne ispunjavaju uvjete javnog oglasa.

Iz oba slučaja vidljivo je da direktor PUFBiH nema uvid u liste kandidata koji su se prijavili na konkurs, te je nemoguće znati postoje li rodbinske i druge veze kandidata koji se prijavljuju na radna mjesta u Poreznu upravu s članovima komisije, to mogu znati članovi komisije koji bi sukladno članku 28. Zakona o državnoj službi u FBiH trebali podnijeti ostavku i izuzeti se iz rada komisije jer je članom 27. istog zakona jasno propisano da posebne komisije za provedbu javnih konkursa trebaju biti nepristrane u svom radu.

Napominjemo, kad su u pitanju uposlenici navedeni u članku koji ste objavili, direktor Porezne uprave u trenutku kad je donosio rješenja o prijemu uposlenika nije imao saznanja da postoje nepravilnosti, u suprotnom se ovo ne bi dogodilo, niti bi izbor kandidata bio takav, jer to nije politika zapošljavanja u Poreznu upravu FBiH.

Po objavi vašeg članka direktor Porezne uprave je zatražio od zaposlenika koji se navode u članku da se izjasne jesu li navodi tačni, te ako jesu, sami odluče da li da podnesu zahtjev za prestanak radnog odnosa u Poreznoj upravi FBiH.

Porezna uprava će poduzeti sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, obavijestiti druge institucije i kandidate koji su učestvovali na konkursima, kako bi svi mogli poduzeti određene aktivnosti.

Porezna uprava Federacije BiH

Podijeli ovaj članak