(VIDEO) Dodik neće naći partnera za rušenje BiH: Lider SNSD-a ostaje usamljen

7 min. čitanja

Milorad Dodik ponovo je prijetio otcjepljenjem Republike Srpske. Ovoga puta u svoj plan uključio je, čini se bez pitanja, hrvatske predstavnike u državnoj vlasti, pozvavši ih da zajedno sa njim istupe iz institucija Bosne i Hercegovine

Kolike god razmirice postojale u samoj Federaciji između hrvatskih i bošnjačkih predstavnika u vlasti, više je nego jasno da niko od njih u Dodiku ne vidi saveznika kada su njegove secesionističke ideje u pitanju. Put ka Evropskoj uniji put je na koji su se obavezali svi koalicioni partneri na državnom nivou, makar formalno, kao dakle i sva tri nacionalna tabora u Bosni i Hercegovini, a upravo je to, prema riječima hrvatskih predstavnika sa kojima smo razgovarali, glavni i najbitniji razlog koji ih odvraća od prijateljstva sa predsjednikom Republike Srpske. Valja napomenuti i da se veliki broj relevantnih hrvatskih političara nije oglašavao o ovoj temi.

A Dodik je istakao i to da u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti, te da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja Republika Srpska može postati nezavisna država.

Pogrešan smjer

Da Dodik po već ustaljenoj matrici prijeti naslijepo i bez konkretnih argumenata, smatra naš sagovornik i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

– Stav stranke koju vodim i mene je da smo mi preuzeli obveze na evropskom putu BiH, a one se realiziraju putem institucija BiH, tako da smatram da su to bespotrebne stvari i bespotrebne izjave koje unose nepovjerenje u međusobne odnose. Nikakvo napuštanje, što se nas tiče, neće se dogoditi. Mi se zalažemo za jaku Bosnu i Hercegovinu. Smatramo da je to neodgovorno, jer sada imamo kandidatski status za EU, tako da našu potporu Milorad Dodik neće imati, kazao je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i član Kluba hrvatskog naroda u državnom Domu.

Dodikov poziv Hrvatima da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH inicijativa je u pogrešnom smjeru, smatra i politički analitičar iz Mostara Milan Sitarski.

– Mislim da ne treba niko u državi da razmišlja, politički predstavnici bilo kojih stranaka ili konstitutivnih naroda i ostalih, o povlačenju iz institucija BiH. Trebali bi da se potrude da te institucije što bolje funkcionišu i da, naravno, nijedan narod, odnosno legitimna volja bilo kojeg od tri konstitutivna naroda, a i ostalih, ne bude isključena iz formiranja tih institucija. Mislim da je dobro što je ta većinska politička volja sva tri naroda neporecivo zastupljena konkretno u sastavu Vijeća ministara i to je ono na šta treba da se fokusiraju predstavnici i Srba i Hrvata i Bošnjaka. Tako da mislim da je ovo inicijativa u pogrešnom smjeru. Moja procjena je da Dodik neće u sadašnjem sastavu hrvatskih predstavnika u Vijeću ministara naći neki pozitivan odaziv na ovu inicijativu, poručio je Sitarski, dok je Živko Budimir bio vrlo oštar u osudi prijedloga predsjednika RS-a, usporedivši Dodikov put sa putem koji vodi ka velikoj Srbiji.

– Ovo što Dodik radi i izjavljuje je ništa drugo do ideje o velikoj Srbiji. Nijedan razuman i normalan Hrvat nikada ne bi prihvatio takav prijedlog, kazao je Živko Budimir, bivši predsjednik Federacije.

Niko iz HDZ-a BiH jučer nije bio raspoložen za razgovor.

Niko, osim Dodiku bliskih ljudi poput bivše urednice BH Radija 1 Pejke Medić, koja je za danas najavila da će napustiti BHRT, nije ozbiljno shvatio njegovu izjavu.

– Svašta smo se naslušali od Dodika zadnjih 15 godina. To je već viđena i saslušana priča mnogo puta, poigravajući se s emocijama našeg naroda, koja je doživjela krah desetine puta i isključivo bila plasirana s ciljem unošenja nemira i kupljenja političkih poena. Ništa novo nismo čuli, poručio je Branislav Borenović, lider PDP-a, dok je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović izjavio da se radi o “poslednjem činu satanizacije srpskog naroda”.

Skoro pa isto mišljenje dijele i ostali političari stranaka iz Federacije. Svi su složni u tome da se ponovo radi o otvorenoj prijetnji i udaru na državu.

Kada bih se odlučio komentarisati izjave Milorada Dodika na bazi kako on to izjavljuje, trebao bi mi jedan PR tim i ja bih se time morao baviti jedan cijeli dan, kategoričan je bio šef bh. diplomatije Elmedin Konaković, lider NiP-a.

Kukavičija politika

Nešto oštriji su bili iz Stranke demokratske akcije, koji su pozvali na reagovanje bh. pravosuđa i međunarodne zajednice.

Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica konačno odustane od neodgovorne, kratkovidne i kukavičke politike koja nas je ovdje dovela i krajnje je vrijeme da bh. pravosuđe sankcioniše secesioniste zbog upornih i direktnih prijetnji rušenjem ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, navodi se u reakciji SDA.

Oštra reakcija uslijedila je i iz Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara u FBiH, koji su naglasili da patriote ove zemlje neće dozvoliti takav razvoj događaja.

– Ne molimo, već upozoravamo. Milorad Dodik sa jedne strane i nereagovanje međunarodnih i domaćih institucija sa druge direktno i zajedno ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini. Patriote ove zemlje vam to neće dozvoliti, bez obzira na to šta će i kolika će cijena biti toga, to svakome mora biti jasno prije već što bude kasno, poručili su.

Nije ovo ni prvi, a vjerovatno ni posljednji put, da Dodik koristi prijetnje kao sredstvo političkog pritiska. Jasno je već skoro svima da i ovaj put prijeteći secesijom pokušava skupiti političke poene. Ali, čak i ako je to istina, ne možemo zanemariti utjecaj njegovih riječi na stabilnost zemlje i odnose između različitih zajednica.

Podijeli ovaj članak