Iz Hrvatske u Bihać vraćeno više od 1.000 migranata, direktor Službe za strance BiH Žarko Laketa tvrdi: “Situacija još nije alarmantna”

2 min. čitanja

U skraćenom postupku za prihvat migranata, po sporazumu o readmisiji, u ovoj godini je do sada u Bosnu i Hercegovinu iz Hrvatske vraćeno 760 migranata, dok je u redovnom postupku Služba za poslove sa strancima prihvatila 308 migranata, rekao je danas direktor ove službe Žarko Laketa.

On je naglasio da je ove godine odbijen zahtjev za readmisiju 981 migranta iz Hrvatske po skraćenom postupku, dok je u redovnom postupku odbijeno 746 migranata.

Laketa je objasnio da je prema sporazumu o readmisiji iz 2007. i 2011. između Vijeća ministara sa jedne i Evropske komisije i Hrvatske sa druge strane, bitno dokazati da su migranti u Hrvatsku ušli sa teritorije Bosne i Hercegovine.

“Mi smo u tom slučaju, po skraćenom postupku potvrdili da je 760 ušlo iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i prihvatili smo ih, a za 981 nismo potvrdili zbog čega su odbijeni”, naveo je Laketa.

On je istakao da se po sporazumu o readmisiji sa Hrvatskom radi o broju od preko 1.000 migranata koji trebaju biti vraćeni u Bosnu i Hercegovinu, kao i da ta brojka nije alarmantna, te naglasio da do sada nije bilo zloupotreba sporazuma ni od Hrvatske, ni od Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak