Jelena Trivić okuplja kadar, ali za rušenje SNSD-a treba joj nešto drugo: Evo šta kažu analitičari

4 min. čitanja

Iako je osnovan prije dvadesetak dana, Narodni front Jelene Trivić svakim danom dobija sve više članova. Narodnom frontu je prije nekoliko dana pristupila i odbornica PDP-a u Skupštini grada Banja Luka Dijana Ješić, a sve su prilike da će njenim putem krenuti i bivši odbonik SDS-a Aleksandar Petković.

Svrgavanje SNSD-a

Nakon što je obišla Semberiju i Hercegovinu, Trivićeva se uputila na zapad Srpske. Obišla je Šipovo i Mrkonjić-Grad, a potom se pohvalila i novim članovima. Među njima su i dva bivša člana SNSD-a. Riječ je o odbornicima iz Šipova Milanu Plavšiću, koji je prošle godine isključen iz SNSD-a i Draženu Proli, koji je takođe isključen iz te stranke, jer “nije slušao”.

Trivićevoj su se pridružila još tri odbornika iz Šipova, Kupresa i Mrkonjić-Grada koji su u Narodni front prešli iz njene dojučerašnje stranke PDP-a. Četiri petine članova Gradskog odbora PDP-a Trebinje, koji su aktivno učestvovali na prethodnim izborima, biće novi članovi Narodnog fronta.

Uzevši u obzir političko djelovanje Jelene Trivić, kao i njene izjave, možemo naslutiti da, ako ništa drugo, ima podršku vlasti u Srbiji, istakao je komunikolog Mladen Bubonjić

– Uzevši u obzir da je glasačko tijelo u Republici Srpskoj izrazito polarizovano, uz postojanje značajnog procenta neopredijeljenih i politički apatičnih građana, postizanje uspjeha Narodnog fronta bi podrazumijevalo privlačenje glasača iz tih kategorija, eventualno iz redova glasača okrenutih vladajućim strankama, a ne preslagivanje i prekompoziciju glasača iz opozicionog bloka, kaže za Oslobođenje komunikolog Mladen Bubonjić.

Na osnovu preliminarnih analiza baziranih na početnim političkim relacijama i stavovima građana, dodaje on, nova stranka Jelene Trivić radi upravo to – vrši prekompoziciju unutar opozicionih redova, bez privlačenja potencijalnih glasača iz “političke bare” ili iz redova vladajuće koalicije.

– Na taj način, ukoliko ne budu značajnije radili na animiranju apstinenata ili prevlačenju glasača vladajućih stranaka, Narodni pokret se može eventualno pozicionirati kao prva ili među prvim opozicionim strankama. Za ozbiljnije postavljanje opozicije na političkoj sceni i svrgavanje SNSD-a i vladajuće koalicije, što bi trebalo da bude konačni cilj opozicionog bloka, potrebno im je više od prekompozicije glasača u opozicionim redovima, istakao je Bubonjić.

Podrška naprednjaka?

Sve češće se govori i o tome da iza Narodnog fronta stoji naprednjačka vlast u Srbiji, odnosno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Politikolog Vojilav Savić kaže da već mjesecima, još od kampanje, traje “spin da je Jelena Trivić proizvod koji se nameće iz Srbije”. To je, ističe on, prenategnuta i vrlo upitna teza za koju ne postoji nijedan konkretan dokaz.

– Uostalom, pitanje je koliko se taj uticaj iz Beograda može funkcionalno i supstancijalno prenijeti na Republiku Srpsku, jer imamo u istoriji par primjera kad su se Beograd i Banja Luka razmimoilazili, pa nije bilo baš onako kako je Beograd zamišljao (konkretno, odbijanje Vance-Owenovog plana). Podrška iz Srbije je plašt kojim svako hoće da se ogrne, ali je pitanje kolika je uopšte korist od toga, istakao je Vojislav Savić za Oslobođenje.

Podijeli ovaj članak