Banjalučki ćevap postaje brend: Hoće li naći svoje mjesto na listi zaštićenih proizvoda iz BiH

2 min. čitanja

Grad Banjaluka pokrenuo je inicijativu za brendiranje banjalučkog ćevapa.

S tim u vezi održan je sastanak u Gradskoj upravi, kojem su pored predstavnika Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, prisustovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Tehnološkog fakulteta Banja Luka, Agencije za sigurnost hrane BiH, Veterinarski institut Republike Srpske “dr Vaso Butozan”, Poljoprivrednij institut Republike Srpske, Privredna komora Republike Srpske, kao i predstavnici Udruženja “Horeka” Banja Luka.

Grad Banja Luka je prepoznao značaj brendiranja banjalučkog ćevapa, koji, kako je kazala ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj Aleksandra Simić, zavređuje da se nađe na listi zaštićenih proizvoda sa teritorije BiH, navode iz Gradske uprave, prenose Nezavisne novine.

Simićeva je pojasnila da zaštićeni proizvod sa oznakom geografskog porijekla i tradicionalnih specijaliteta hrane donosi brojne prednosti kako za njegove proizvođače i geografsko područje sa kojeg potiče tako i za djelatnosti koje se vežu za njega sa posebnim osvrtom na turizam i turističku ponudu grada.

Prema njenim riječima, tokom sastanka definisane su aktivnosti i procedure koje bi trebalo da budu provedene da bi se došlo do željenog cilja, te je između ostalog dogovoreno da u narednom periodu predstavnici udruženja “Horeka”, Privredne komore i Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj kontaktiraju mesare, roštiljnice i ugostitelje u cilju njihovog animiranja i uključivanja u ovaj proces.

“Inače, na listi zaštićenih proizvoda sa teritorije BiH svoje mjesto su već našli nevesinjski krompir, drvarski mućeni pekmez od drenjina, visočka pečenica, livanjski izvorni sir i livanjski sir, i posve sam sigurna da banjalučki ćevap zaslužuje da se takođe nađe na ovoj listi”, zaključila je ona.

Podijeli ovaj članak