Zukićeva replika Schmidtu: Dok Lendo ne upali zeleno svjetlo, nema prolaza

2 min. čitanja

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine Muamer Zukić (SDA) reagovao je danas na izjave Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH koji je rekao da će intervenisati ukoliko se političari ne dogovore o izboru nove Vlade FBiH. Poručio je Zukić, između ostalog, da je potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) crveno svjetlo na bosanskohercegovačkom političkom semaforu i da nema prolaza dok on ne da zeleno svjetlo.

– Vlast ne formira onaj ko ima “demokratsku većinu”, ili po “demokratskoj logici”, ili “demokratskoj kulturi” ili nekim drugim sličnim paušalnim i polukolokvijalnim sintagmama koje se ovih dana vrte na bosanskom političkom nebu, a koje su promahivale i u posljednjem obraćanju javnosti Christiana Schmidta, naveo je Zukić.

Zatim je poručio da se vlast formira po Ustavu i zakonu.

– Tako je u svim modernim državama. Tako je i u Njemačkoj. Tako je i SAD-u. Izbore u Americi dobije onaj ko po elektorskom principu pobijedi, iako se dešavalo da u apsolutnom broju dobije manji broj glasova – dakle nema većinu i nema logike da pobijedi. Na semafor kad dođete u dva poslije pola noći, kad nigdje niti jednog auta nema, nema logike da čekate, logično je proći kroz crveno, ali je to jednako kršenje zakona kao i da to učinite u pola bijela dana, u špici, istakao je.

S obzirom na to da potpredsjednik FBiH iz SDA Refik Lendo nije dao saglasnost za formiranje Vlade FBiH, Zukić ističe da je on “crveno svjetlo na bosanskohercegovačkom političkom semaforu”.

– I dok on ne upali zeleno, nema prolaza! Tako kaže Ustav i zakon! A mi smo zapadna moderna demokratska država koja djeluje u skladu s Ustavom i zakonom. Podržavam poziv Visokog predstavnika na politički dogovor, to je jedini ispravan put, zaključio je Zukić.

Podijeli ovaj članak