SDA prijeti, Osmorka traži intervenciju Schmidta: Sutra ističe rok za potvrđivanje odluke o imenovanju Vlade FBiH

3 min. čitanja

Rok za uspostavu Vlade Federacije BiH ističe sutra, a datum održavanja sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj se očekuje potvrđivanje odluke o imenovanju Vlade, još nije poznat.

Kadrovska rješenja

Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, potvrdila je za Oslobođenje da će se danas održati sjednica Kolegija Predstavničkog doma.

– Kolegij se održava sa ciljem utvrđivanja dnevnog reda i datuma sjednice Predstavničkog doma. O samom datumu održavanja sjednice i dnevnom redu nemoguće je bilo šta reći dok ne budu utvrđeni, naglasila je.

Predsjednica FBiH Lidija Bradara je, podsjećamo, 31. marta potpisala odluku o imenovanju federalne Vlade. Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović je nakon sjednice Predsjedništva SDP-a koja je održana prekjučer i na kojoj se raspravljalo o spornim kadrovskim rješenjima, potvrdio da će dati saglasnost na imenovanje Vlade FBiH.

Kako je poznato, drugi potpredsjednik FBiH Refik Lendo neće dati saglasnost na imenovanje Vlade, jer u njoj ne učestvuje SDA, stranka iz koje dolazi.

Iz stranaka osmorke očekuju intervenciju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kako bi se deblokirao proces uspostave federalne vlasti. U federalnom Parlamentu nam je rečeno da još nije stigla odluka o imenovanju Vlade.

Iz SDA su upozorili da će, ukoliko se desi da predsjednica Federacije BiH odluku o imenovanju Vlade FBiH dostavi Predstavničkom domu bez potpisa oba potpredsjednika, protiv nje biti podnesena krivična prijava.

– Predsjednica Federacije bi ovakvim postupanjem prekršila odredbe Ustava FBiH i počinila krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Prijava će biti podnesena i protiv odgovornih osoba u Parlamentu Federacije BiH, koje bi eventualno uvele u proceduru neustavni prijedlog odluke, saopćeno je iz SDA.

Nadalje iz te stranke ističu kako je poštivanje vladavine zakona, propisanih procedura, a naročito temeljnog pravnog akta – Ustava FBiH, nulti prioritet i interes svakog građanina koji živi u ovom entitetu.

Anarhija i bezakonje

Podsjećaju da su Ustavom FBiH, uz ostalo, definirani i osjetljivi međunacionalni odnosi i balansi, odnosno prava konstitutivnih naroda, uključujući i Bošnjake koji u FBiH čine 70,4 posto stanovništva i koje u ovoj fazi formiranja vlasti predstavlja Lendo.

– Kršenje Ustava vodi ka pravnoj anarhiji i bezakonju sa nepredvidim posljedicama i ono mora biti zaustavljeno svim dozvoljenim sredstvima, poručeno je iz SDA.

Podsjećamo da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije izrazio očekivanje da će do 6. aprila biti formirana federalna Vlada.

Podijeli ovaj članak