Rasim Pajić, bivši zastupnik Skupštine USK oslobođen optužbe za krivično djelo Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem

2 min. čitanja

Predsjednik Krivičnog vijeća Općinskog suda u Cazinu i sudija u ovom krivičnom predmetu Emir Komić nepravomoćno je oslobodio bivšeg zastupnika u Skupštini USK Rasima Pajića za krivično djelo Primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i podstrekivanje na izvršenje krivičnog djela Krivotvorenje službene isprave.

Podsjetimo, Pajić je u decembru 2019. godine lišen slobode od strane agencije SIPA kao nastavak akcije “Pero”, koje je na kraju na prvostepenom sudu završeno još jednom oslobađajućom presudom, a nakon dogogodišnjih procesa koji su bili posljedica spektakularnih akcija hapšenja po nalogu Tužičaštva USK.

Podsjetimo na prošlosedmičnu oslobađajuću presudu u slučaju Agram, ali i slučaj policijskog službenika Čaušević Alage koji je nakon nekoliko godina istrage dobio dokument kojim se istraga protiv njega više ne provodi. Čaušević i Pajić su slučajevi u akciji “Pero”, koja je provedena krajem 2019. godine i ušla je u četvrtu godinu.

Sud je u obrazloženju oslobađajuće presude između ostalog naveo da Admir Hadžipašić nije bio osoba preko koje je Pajić mogao izvršiti pomenuto krivično djelo koristeći svoj uticaj, jer Hadžipašić nije bio ni direktor PU Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin niti vlasnik ove ustanove, odnosno odgovorna osoba ove škole. Da li je ovo uvertira u konačnu oslobađajuću presudu i ostalih u ovom slučaju, ostaje nam da vidimo.

Podijeli ovaj članak