Stotinu dana Vlade, kleveta i ambasade: Građani RS-a žive lošije nego prošle godine

3 min. čitanja

Nedostatak ministara, sukob sa novinarima, međunarodnom institucijama i nevladinim organizacijama, te prekid saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u Bosni i Hercegovini – to je, u najkraćem, rezultat rada Vlade Republike Srpske u prvih stotinu dana.

– Republika Srpska u ovom momentu, ne samo u regionu nego u Evropi ima najveće poreske olakšice i zato je u poziciji da ima najveći broj zaposlenih u istoriji svog postojanja. Vlada Srpske je od početka godine povećala penzije, boračka i socijalna davanja, plate radnicima u javnoj upravi i službama kojima su bile ispod prosječne, uvela plaćanje poreza i doprinosa na 750 KM koliko dobijaju porodice sa četvoro i više djece, kazao je premijer Srpske Radovan Višković.

Ekonomista Zoran Pavlović, sa druge strane, kaže kako se on nikada ne bi hvalio nabrojanim stavkama, jer građani ne žive bolje, već čak lošije nego prošle godine. Višković je, dodaje Pavlović, samo pobrojao niz aktivnosti koje su provedene na teret većeg prihoda po osnovu PDV-a, dok bi, po njegovom mišljenju, vijest bila neka nova investicija ili investicije iz povećanog prihoda od PDV-a.

– Vlada Srpske ničim nije inicirala brigu o socijalno ugroženim kategorijama. U dogovoru sa sindikatima isforsirala je povećanje minimalnih plata, bez mogućnosti da se razmatra pitanje smanjenja opterećenja na te iste plate, o čemu je sam premijer Višković govorio kao o mogućem potezu Vlade. Od toga, naravno, ništa nije bilo, rekao je Pavlović.

Vlada Srpske je u entitetski parlament uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a

Vlada Srpske je uspjela da na sebe navuče bijes mnogih nakon što je u parlament Srpske uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, u koji je uvedena cijela jedna glava krivičnih djela protiv ugleda i časti u koje spadaju i kleveta i uvreda, ali i krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

– Ono što se u javnosti često komentariše jeste da Vlada djeluje u sjeni jednog čovjeka, a taj čovjek je predsjednik Srpske. Sve ove stvari koje su se dešavale u prethodnom periodu dolazile su kao njegova najava, a onda je Vlada samo pokušala da to realizuje, uglavnom vrlo neuvjerljivo i vrlo neuspješno, kazala nam je politička analitičarka iz Banje Luke Tanja Topić.

Podijeli ovaj članak