Zenički rudari uputili zahtjev Novaliću, Andeliji, Džindiću… – Traže da se uključe u kreiranje rješenja u RMU Zenica!

2 min. čitanja

Zenički rudari koji već danima štrajkuju glađu i protestuju zbog blokiranja računa Rudnika mrkog uglja Zenica, odnosno jer još  nisu primili februarsku platu i januarski topli obrok, poslali su zahtjev za rješavanje ovog problema.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH uputio je federalnom premijeru Fadilu Novaliću, ministru energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminu Džindiću, Admiru Andeliji, generalnom direktoru JP Elektroprivreda BiH, Fuadu Kasumoviću, gradonačelniku Zenice i Mensuru Hukiću, direktoru Rudnika mrkog uglja Zenica, zahtjev za rješavanje aktuelne problematike u zeničkom Rudniku.

Pozvali su ih da se zbog izuzetno teškog stanja koje trenutno vlada u Zenici, svi zajedno uključe u kreiranje rješenja u RMU Zenica a u skladu sa zaključcima Gradskog vijeća Zenica, javlja novinar Oslobođenja Mirza Dajić.

Podsjetimo, rudari su jučer izašli na protest ispred Gradske uprave Zenica gdje su vijećnici na sjednici raspravljali o problemu u zeničkom rudniku. Na sjednicu su pozvani i predstavnici rudara, nakon koje su pozvali gradonačelnika Fuada Kasumovića da se očituje do 14:30, što on nije učinio, te su rudari nastavili protest ispred zgrade Gradske uprave gdje su i proveli cijelu noć.

Rješenja još uvijek nema. Iako je Gradsko vijeće dalo saglasnost gradonačelniku da što hitnije krene u proces deblokade računa Rudnika on se oglušio. Ignoriše rudare.

Rudari na zeničkom Trgu Bosne i Hercegovine poručili su kako neće napustiti trg dok se račun ne odblokira, a danas će im se na protestima pridružiti i njihove porodice.

Podsjetimo, Grad Zenica blokirao je sredinom marta ponovo račun RMU Zenica koji zbog toga nije u mogućnosti isplatiti februarsku platu i topli obrok za januar za 900 radnika. Radi se o dugu od oko tri miliona KM po osnovu zateznih kamata za raniji dug za naknadu za komunalno-građevinsko zemljište, koja je 2018. godine ukinuta odlukom Ustavnog suda FBiH i proglašena neustavnom. Glavnica je u potpunosti isplaćena prije nešto više od dvije godine.

Podijeli ovaj članak