(VIDEO) Ćulibrk o Dodikovim izjavama: BiH je homofobično društvo i ovo je diskriminacija

2 min. čitanja

Prošle sedmice je predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da će RS u narednim mjesecima donijeti zakon kojim će pripadnicima LGBT organizacija zabraniti pristup, vrtićima, školama i fakultetima. Te je time najavio donošenje novog zakona u Narodnoj skupštini RS-a koji će se odnositi na LGBT aktiviste.

Danas se već dotakao prekida odnosa sa američkom i britanskom ambasadom u BiH i istakao kako odnosi nisu prekinuti sa SAD-om već sa američkom ambasadom i ambasadorom Michaelom Murphyjem.

Razgovarali smo sa Brankom Ćulibrkom, aktivistom za ljudska prava i izvršnim direktorom Centra za mlade KVART Prijedor, sa kojim smo prokomentarisali Dodikove najave.

– BiH je generalno jedno homofobično društvo koje se brani tradicijom i njeguje kulture mržnje i nasilja prema drugim i drugačijima, i najčešće je tu na meti LGBT zajednica. Ono što je problematično je da ova poruka dolazi od jednog političkog vrha od čovjeka koji ima najveću odgovornost za sve što se dešava trenutno prema LGBT zajednici, da je nasilje ustvari povećano da je ljudima stavljena meta na čelo i samim time su ugroženi njihovi životi. Ovo pozivanje na izolaciju je jedno potpuno diskriminatorno ponašanje, i mi imamo već jedno presudu koja je donesena protiv zastupnice u Kantonu Sarajevu, i nadam se da će naše tužilaštvo i sudstvo postupiti prema ovoj izjavi na isti način kao u ovom drugom slučaju. Zato nam trebaju nezavisne i odgovorne institucije koje nisam siguran da imamo u ovom momentu, koje nisu pod kontrolom trenutne vlasti, poručio je Ćulibrk.

Naveo je i da je sve ovo vrlo problematično iz razloga što se na ovaj način konkretno i Milorad Dodik i drugi političari hvataju kako bi jednostavno održali svoje političke pozicije, te da je užasno i tužno da se to dešava jednoj marginalizovanoj grupi koja već trpi ogromnu nepravdu.

– Ovo prevazilazi jedan oblik izopštavanja i dovođenje u pitanje ljudskog dostojanstva u ovoj državi, rekao je Ćulibrk.

Više o ovoj temi gledajte u večerašnjem O Dnevniku u 18.20 sati na O kanalu.

Podijeli ovaj članak