Šta planira Christian Schmidt? – Danas je najavio pronalazak rješenja za državnu imovinu

1 min. čitanja

Visoki predstavnik Christian Schmidt se sastao danas u Sarajevu s mađarskim ministrom vanjskih poslova Péterom Szijjártóm. Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim političkim događajima u Bosni i Hercegovini s naglaskom na napredak BiH ka euroatlantskim integracijama nakon što joj je Evropska unija dodijelila kandidatski status u decembru prošle godine.

– Dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini je dokaz više opredijeljenosti EU prema BiH i očekujem da domaći čimbenici odgovore izazovu i iskoriste priliku koja im je data kako bi ubrzali napredak BiH na ovom putu za boljitak građana. Upornost, posvećenost i intenzivan trud prijeko su potrebni elementi da ovo putovanje bude uspješna priča, a to je ono što međunarodna zajednica očekuje od političkih čelnika BiH.

Istodobno, međunarodna zajednica će se s velikom pažnjom baviti izazovima koji predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti zemlje i do sada postignutim reformama. Ovo uključuje i usvajanje prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine, rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku ponoviti svoju zahvalnost na stalnoj podršci Mađarske Bosni i Hercegovini, radu OHR-a i mandatu visokog predstavnika u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

Podijeli ovaj članak