Ko je kriv ni danas nemamo odgovor

3 min. čitanja

Od 18. marta ove godine za Anela Bećirspahića vrijeme je stalo. Dan koji je trebao biti najradosniji u njegovom životu donio je sa sobom neslućenu tragediju.

Rahmetli suprugu Azru odveo je 14. marta u Kantonalnu bolnicu u Bihaću, trebala se poroditi. Dani su prolazili u iščekivanju poziva da dođe po svoju Azru i bebicu Merjem. Tog dana ga je majka nazvala i rekla da treba hitno otići u bolnicu, a kada je stigao, dočekao ga je šok – Azra (26) i Merjem su preminule.

Azri je dijagnosticiran trudnički šok, uspavana je kako bi bio obavljen porođaj posteljice, a pola sata nakon toga srce joj je stalo. Hitni nalazi pokazali su da je izgubila puno krvi.

Kako je Bećirspahić i ranije govorio, uzrok smrti je prevelik gubitak krvi nastao zbog unutrašnjeg krvarenja.

Tražio je da mu se medicinska dokumentacija dostavi na uvid prije nego što bude poslana na vještačenje. Nije je dobio.

Razočaravajuće je to što se pojedini ljekari, objašnjava, prema trudnicama ponašaju neljudski i bahato, a ostali ih štite zbog straha od otkaza.

– Imam pitanje za njih – otkad je cijena otkaza viša od cijene vlastitog ili tuđeg života? Nisam znao da Azru i Merjem šaljem u klaonicu, nisam znao – zaključuje Bećirspahić.

Hoće li nova vlast donijeti pravdu nama običnim smrtnicima!?

Danas se navršava godinu dana od smrti Azre i njene bebe. Cijela država ali i region znaju za ovaj slučaj.. Njen suprug se od prvog dana bori da dokaže ono sto svi vide osim oni koji bi trebali da vide..

Ako imamo i malo duše, ljudskosti pogledajmo se u ogledalo i priznajmo sebi kakvi smo to mi ljudi.. Ne gubite se u titulama, pozicijama, sve ćete jednom to ostaviti i praznih ruku idete.. On želi istinu, nista drugo. Ovi osmjesi žele istinu, ništa drugo..

– U prvom vještačenju je napisano da nije jasno zašto niko nije reagovao, a u zaključku da niko nije kriv. Kako vještak može reći nije nam jasno zašto niko nije reagovao i niko nije kriv? – kaže, između ostalog.

Mišljenja vještaka su različita i u vezi malene Merjem, u jednom nalazu se navodi da je beba rođena sa jedva čujnim otkucajima srca, dok se u drugom navodi da je preminula u stomaku. O svemu tome je govorio Bećirspahić.

Podijeli ovaj članak