BH Telecom odgovorio na prozivke američke administracije: Neka dostave sve dokaze

2 min. čitanja

Kompanija BH Telecom oglasila se saopćenjem za javnost nakon Å”to je američka administracija na crnu listu stavila Osmana Mehmedagića, bivÅ”eg direktora OSA-e, za kojeg je navedeno da je zloupotrijebio resurse BH Telecoma za prisluÅ”kivanje.Ā 

– Neprijatno smo iznenađeni navodima iznesenim u saopÅ”tenju američkog Ministarstva finansija i trezora u dijelu obrazloženja uvedenih sankcija za gospodina Osmana Mehmedagića u kojem se spominje kompanija BH Telecom. S tim u vezi, smatramo svojom obavezom da javnost upoznamo sa zakonskim i regulatornim okvirom u kojem djeluju svi operatori telekomunikacija u BiH, uključujući i BH Telecom. Operatori telekomunikacija, u skladu sa članom 4. Zakona o komunikacijama imaju obavezu da o vlastitom troÅ”ku osiguraju održavanje funkcije zakonitog presretanja telekomunikacijskih usluga i/ili djelatnosti koje obavljaju, kao i čuvanje i osiguranje telekomunikacijskih podataka.

Dakle, obaveza svih telekomunikacijskih operatora jeste da osiguraju sisteme koji će omogućiti provođenje funkcije zakonitog presretanja ovlaÅ”tenim agencijama, a sve u skladu sa pozitivnim propisima.

Izuzimanje podataka iz telekomunikacijskog sistema se vrÅ”i samo i isključivo na osnovu važeće bh. legislative, a presretanje razgovora se može provoditi isključivo po naredbi nadležnog suda.

S obzirom na navedeno, pozivamo Ambasadu SAD da Å”to prije sve dokaze, informacije i saznanja o eventualnoj zloupotrebi telekomunikacijskog sistema BH Telecoma dostavi nadležnim pravosudnim institucijama BiH jer tvrdnje iznesene u obrazloženju nanose nemjerljivu reputacijsku Å”tetu naÅ”oj kompaniji –Ā navode iz BH Telecoma.Ā 

Podijeli ovaj članak