Nova epidemija koja utječe na generaciju Z: Veći je zdravstveni rizik od kokaina

3 min. čitanja

Nije za smijanje. Neurolog je izjavio da je dušikov oksid “opasniji od kokaina” usred dramatičnog porasta broja mladih ljudi koji eksperimentiraju s drogom.

Iako se supstanca dugo koristila rekreativno, stopa eksperimentiranja među onima od 16 do 24 godine porasla je nakon pandemije.

– Ja sam neurolog 21 godinu i vidio sam definitivnu promjenu u načinu na koji se koristi od pandemije – izjavio je dr. David Nicholl iz Velike Britanije u intervjuu za South West News Service.

Dušikov oksid je plin bez boje i mirisa, slatkastog okusa. Ako se udiše kratko izaziva veselo raspoloženje i podražaj na smijeh, te se naziva “gas za smijanje”.

– U poređenju s prije, sada količine azotnog oksida koje se konzumiraju mogu biti prilično zastrašujuće, do 150 cilindara dnevno – dodao je o novoj epidemiji koja utiče na demografiju generacije Z.

Dok su direktni smrtni slučajevi od udisanja dušikovog oksida rijetki, dr. Nicholl kaže da lijekovi mogu uzrokovati ozbiljne dugotrajne zdravstvene probleme, uključujući oštećenje živaca, gubitak pamćenja i paralizu.

Dušikov oksid, koji se obično naziva gas za smijeh, „Whippits“ i „hippy crack“, prodaje se u srebrnim kanisterima za jednokratnu upotrebu, raspoređuje se u balone i udiše kako bi se stvorio privremeni osećaj opuštenosti i euforije. Na TikTok-u, entuzijasti objavljuju video zapise pod pojmom za pretragu „Whiptok“ — sastavni dio riječi „Whippit“ i „TikTok“. Ovi klipovi su prikupili više od 479,6 miliona pregleda na kontroverznoj platformi za video streaming u vlasništvu Kine.

– Smatra se sigurnim, a izrazi poput ‘gasa za smijeh‘ su posebno beskorisni jer zvuči trivijalno – rekao je dr. Nicholl.

Post je ranije izvijestio o 32-godišnjem Amerikancu koji je ostao djelimično paralizovan nakon što je udisao azot oksid svaki dan dva mjeseca. Neidentifikovani muškarac otišao je u hitnu pomoć nakon što nije mogao hodati dvije sedmice, prema studiji slučaja objavljenoj u New England Journal of Medicine. Također je osjetio trnce u rukama i nogama šest sedmica prije hospitalizacije, navodi studija.

Dva mjeseca prije nego što je počeo pokazivati simptome, muškarac je svakodnevno udisao dušikov oksid.

Dr. Nicholl trenutno smatra da je dušikov oksid “veći zdravstveni rizik od kokaina” zbog njegove rasprostranjenosti.

– Imam pacijenta svakih nekoliko godina zbog kokaina, ali svake sedmice po jednog zbog azot-oksida – rekao je, prenosi New York Post.

Podijeli ovaj članak