Karamatićeva radoznalost: Da li se u medresama uči o poljoprivredi?

2 min. čitanja

Prije realizacije dnevnog reda, poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH postavljaju poslanička pitanja i podnose inicijative. Zastupnik HSS-a Mario Karamatić uputio je pitanje federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na čijem je čelu Šemsudin Dedić.

Karamatić kaže da ima informaciju da je u toku prethodnih devet godina mandata ministra Dedića devet Hrvata prestalo raditi u ministarstvu, a da je onda zaposleno 20 ljudi, da su svi Bošnjaci te da su gotovo svi završili medresu.

– Znam da se na Bogosloviji ne posvećuje dužna pažnja poljoprivredi pa bih molio da mi do naredne sjednice ministar odgovori koji se to predmeti izučavaju u medresi, a da imaju veze sa poljoprivredom, upitao je.

Nijaz Helez, poslanik SDP-a je pitanje uputio federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, a u vezi sa aktuelnom situacijom u rudniku Gračanica u Gornjem Vakufu/Uskoplju.

– Naime, došlo je do klizišta na površinskom kopu Dimnjače i uništene su sve rezerve uglja, a srazmjere klizišta su tolike da su ugroženi i obližnji objekti. Štete nasene ovim klizištem su višemilionske, a radnici kažu da se nije domaćinski radilo pa je došlo do klizišta. Inspekcijski organi su već tu prisutni, a ja tražim odgovor na pitanje kolika je šteta napravljena i ko je odgovoran?Također tražim informaciju o prodaji komercijalnog uglja odnosno da li su planirane količine komercijalnog uglja bile daleko više i da je više iskopano uglja pa se desilo klizište, upitao je Helez.

Zastupnica DF-a Alma Kratina zatražila je od federalnog ministarstva rada i socijalne politike na čijem je čeku Vesko Drljača informacije o provedbi zakona roditelj/njegovatelj.

– Nakon usvajanja zakona rečeno je da će se nakon šest mjeseci izvršiti monitoring provedbe zakona, koliko se roditelja javilo, a koliko je ostvarilo taj status. Do danas nemamo takvu informaciju od resornog ministarstva. Imam informacije s terena da se sve sporo odvija s obzirom na nekapacitiranost centara za socijalni rad. Dinamika isplata je upitna i želim da mi se odgovori u kojoj dinamici se to radi, te da li je retroaktivno sve isplaćeno što je kasnilo, rekla je Kratina.

Podijeli ovaj članak