Na Antarktiku se odlomio ledeni brijeg veličine Londona: Uzrok nisu klimatske promjene

4 min. čitanja

Naučnici su objavili prve snimke iz zraka golemog ledenog brijega koji se u januaru odlomio od antarktičkog ledenog grebena. A81, ledena stijena veličine Londona, početkom godine odvojila se od grebena Brunt, deceniju nakon što su se pojavile prve pukotine.

“Santa leda ove veličine imat će veliki utjecaj na oceanske ekosisteme u kojima se nalazi bogatstvo raznolikih morskih životinja. Ti uticaji mogu biti i pozitivni i negativni”, objasnio je ekolog Geraint Tarling, a prenosi Science Alert. 

Snimka iz zraka koju je snimio institut British Antarctic Survey (BAS) pokazuje koliko je stvarno masivan ovaj ledeni blok koji, čak i kada se posmatra visoko iz zraka, izgleda kao beskrajna smrznuta ploča. No ono što možemo vidjeti još uvijek je samo djelić ukupne sante leda, s time da se većina njene mase proteže stotinama metara u dubinu. 

Jedna je od najpomnije posmatranih ledenih ploča

BAS je zbog odvajanja ledenog brijega morao preseliti cijelu istraživačku stanicu kako ona ne bi završila plutajući u moru. Stoga je 2016., kada su satelitski podaci pokazali da se pukotina širi, premjestio istraživačku postaju Halley za 23 kilometra.  

Istraživači borave u postaji u vrijeme antarktičkog ljeta, koje traje od novembra do marta, a ostatak godine provedu u britanskom sveučilišnom gradu Cambridgeu, gdje posmatraju područje koristeći satelitske snimke koje su izradile ESA i NASA, europska i američka svemirska agencija, i njemački satelit TerraSAR-X. Ledeni greben Brunt jedna je od najpomnije posmatranih ledenih ploča na zemlji, prema BAS-u. 

Pozitivne i negativne posljedice 

A81 sada pluta nekih 150 kilometara dalje od mjesta gdje je nekoć bio spojen s polarnim kontinentom.

“Kako se santa leda bude otapala, oslobađat će mnogo hranjivih tvari koje bi mogle u podnožju oceanskih hranidbenih lanaca pogodovati rastu mikroskopskih biljaka kao što je fitoplankton”, rekao je Tarling iz BAS-a. 

“Negativna strana je da se ovako velikim otapanjem u ocean izbacuje puno slatke vode, što smanjuje razinu saliniteta i čini vodu neprikladnom za mnoge fitoplanktone i zooplanktone; što bi pak moglo utjecati na daljnji hranidbeni lanac – na ribe, ptice, tuljane i kitove”, dodao je. 

BAS nastavlja pomno pratiti A81 zajedno s drugim santama leda na tom području, uključujući A76a, kako bi ostali u tijeku sa svim rizicima koje mogu predstavljati ove odlomljene ledene ploče. Očekuje se da će A81 pratiti obalnu struju Antarktika, ali A76a skreće prema nekim otocima. A76a je trenutno najveća plutajuća santa leda na Zemlji, dvostruko veća od A81. 

“Čini se da bi A76a mogao završiti na putu zapadno od Južne Georgije. Naša glavna briga u ovom trenutku je mogući rizik za plovila u regiji jer se santa leda počinje lomiti na manje komade”, kazao je ekolog Mark Belchier iz vlade Južne Georgije. 

Uzrok nisu klimatske promjene

Veličina ledene formacije A81 otprilike odgovara veličini Londona s predgrađima. Istraživači su rekli da ne vjeruju da su klimatske promjene odgovorne za odlomljavanje kao kod nekih slučajeva proteklih godina.

“Ovaj događaj odlomljavanja je bio očekivan i dio je prirodnog ponašanja ledenog grebena Brunt. Nije povezan s klimatskim promjenama”, rekao je BAS-ov glaciolog Dominic Hodgson. 

Pukotina u ledenoj ploči, koju su istraživači nazvali Chasm-1, otkrivena je prije više godina i otada se proširivala dok se komad leda konačno nije odvojio. Očekuje se da će morska struja odnijeti ledeni brijeg uzduž antarktičke obale, kao što se zbilo s ranijim velikim ledenim brjegovima. 

Podijeli ovaj članak