Nevjerovatno stvorenje iznenadilo naučnike: Izgleda kao da je sa druge planete

2 min. čitanja

Naučnici su nedavno otkrili stvorenje čudnog izgleda na Antarktiku koje izgleda kao da bi moglo biti s druge planete. Stvorenje, nazvano Eulagisca Gigantea, je vrsta amfipoda, rakova koji se obično nalaze u dubokom moru. Međutim, ova vrsta pronađena je u plitkim vodama uz obalu Antarktika, što je prilično neobično.

Ono što Eulagiscu Giganteu čini jedinstvenom je njena blistava zlatna griva. Svrha grive još nije u potpunosti shvaćena, ali naučnici vjeruju da može poslužiti za privlačenje partnera ili odbijanje predatora. Tijelo stvorenja dugačko je samo nekoliko centimetara.

Prema dr. Jamesu Thomasu, naučniku iz British Antarctic Survey, Eulagisca Gigantea je “jedna od najupečatljivijih i najneobičnijih vrsta” koje je ikada vidio. On također napominje da bi otkriće ovog stvorenja u plitkim vodama moglo ukazivati na to da se antarktičke vrste približavaju obali zbog klimatskih promjena.

Iako svrha zlatne grive Eulagisca Gigantea još nije u potpunosti shvaćena, jasno je da je ovo stvorenje zaista jedinstveno i fascinantno. Takođe je važan dio delikatnog ekosistema Antarktika, a naučnici ga proučavaju kako bi saznali više o biodiverzitetu regije i kako na njega utiču klimatske promjene.

Dok se nastavlja istraživanje dubine naših okeana i daleke krajeve naše planete, sigurno ćemo naići na još mnogo čudnih i fascinantnih stvorenja poput Eulagisce Gigantee. Iako možda nisu luksuzni predmeti, oni su svakako vrijedni sami po sebi, kao važni članovi globalnog ekosistema.

Podijeli ovaj članak