Razumije li Chat robot bosanski žargon: Pitali smo ga kako devera, on se pogubio

3 min. čitanja

Umjetna inteligencija, odnosno Chat robot, sve je veći hit na internetu. Sve je interesantnije pisati sa njim, postavljati mu zanimljiva pitanja i istraživati do koje granice seže ova (naizgled) savršena internet senzacija.

Zašto naizgled? Pa, iako često generiše potpuno precizne podatke, našli smo mu nekoliko boljki. Nedavno smo ga pitali da nam ispriča neki vic i potpuno se razočarali u njegov “smisao za humor”.

Sada smo odlučili porazgovarati sa Chat robotom bosanskim žargonom. Naš “sagovornik” se potpuno izgubio.

– Merhaba, beže, hoće li to?

– Merhaba! Ne razumijem točno što pokušavate reći. “Beže” ne predstavlja poznati izraz na engleskom jeziku, a “hoće li to” mi također zvuči nejasno. Možete li mi dati više konteksta ili objasniti što pokušavate reći, pitao je zbunjeni Chat robot.

– Asli me nisi razumio. Beže – paša, druže, prijatelju, a hoće li to, znači da te pitam može li se deverati.

– Ispričavam se zbog nejasnoće. “Beže” je izraz iz turskog jezika koji se koristi u nekim dijelovima Balkana i znači “prijatelj” ili “kolega”. U vezi s vašim drugim pitanjem, “deverati” znači “ženiti se između dvije obitelji gdje jedan brat ženi sestru žene druge obitelji”. Ovisno o kulturi, običajima i zakonskim propisima zemlje u kojoj se nalazite, postupak može biti različit i imati specifične zahtjeve. Stoga, ako želite saznati više o procesu deveracije u vašoj zemlji, preporučujem vam da se obratite nadležnim vlastima ili stručnjacima za običaje i tradicije, objašnjava Chat robot.

Malo je pogriješio. Odnosno malo više. Jasno je da “deverati” znači boriti se kroz život, raditi… Deverati može značiti sve. Ali je Chat robot ponosno opisao deveranje kao vjenčanje između dvije porodice.

– Znam, znam, nego pitam tebe kako deveraš. Čuo sam ja za Chat robota, ali nisam smio da barčem, hoće mi se kompjuter obataliti, ne daj Bože.

– Izvinite, ali ja kao Chatbot nisam u mogućnosti da se ženim ili ugovaram brakove jer sam samo računalni program. Moja funkcija je da pružim korisnicima odgovore na pitanja i pomognem u rješavanju problema koje imaju. Ako imate bilo kakva druga pitanja, rado ću vam pomoći koliko god budem mogao, nastavlja Chat robot.

Ma ne popušta on ženidbu i ugovaranje brakova.

– Ti odmah na ženidbu okrenu, frajer si, nema šta.

– Iako sam samo računalni program, uvijek sam spreman pružiti pomoć i razgovarati s vama na bilo koju temu. Ako imate bilo kakvih drugih pitanja, slobodno me pitajte, prijateljski nam je odgovorio.

Podijeli ovaj članak