Zabrinjavajuće! U Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu sve veći broj slučajeva porodičnog nasilja

3 min. čitanja

Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova broj KD nasilja u porodici u 2022.godini je u porastu za 10, u odnosu na 2021.godinu a nasilje u porodici je najizraženije na području Općine Velika Kladuša, gradova Bihać i Cazin, dok je najmanje izraženo na području općina Bosanski Petrovac i Bužim.

Pored krivičnih djela iz KZ FBiH nasilje u porodici je evidentirano i u grupama krivičnih djela protiv života i tijela, protiv spolne slobode i morala i u grupi krivičnih djela protiv porodice i mladeži. U 2022.godini nadležnim sudovima podneseno je 179 zahtjeva za izricanje zaštitnih mjera.

Ohrabruje trend porasta svijesti žrtava da nasilje prijave nadležnim institucijama ali je i dalje evidentna nedovoljna educiranost građana u ovoj oblasti.

Stanje vršnjačkog nasilja u 2022.godini, u odnosu na 2021.godinu karakteriše povećanje ukupnog broja slučajeva vršnjačkog nasilja, a smanjenje broja počinilaca i broja žrtava.

Organizacione jedinice Uprave policije u 2022.godini evidentirale su ukupno 45 slučaja vršnjačkog nasilja, što je za 4 ili 9,8% više, u odnosu na 2021.godinu. Ukupno je evidentirano 56 počinioca vršnjačkog nasilja, što je za 14 ili 20% manje, u odnosu na 2021.godinu i 40 žrtava vršnjačkog nasilja, što je manje za 12 ili 23%.

Činjenica je da se najveći broj slučajeva vršnjačkog nasilja rješava na nivou škola – porodica – centar za socijalni rad, bez prisustva policije te da ima slučajeva da se iz straha ili drugih razloga jedan dio slučajeva vršnjačkog nasilja ne prijavljuje, naročito kada je u ranoj fazi, tako da se ono produžava, žrtva trpi, a počinioc ostaje nekažnjen.

Pored navedenih informacija, na jučerašnjoj sjednici članovi Vlade USK, dali su saglasnosti na tekst protokola o saradnji između Vlade Unsko-sanskog kantona i programa Okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini (SDG2BiH) te ovlastili Mustafu Ružnića, premijera Unsko-sanskog kantona da, u ime Vlade Unsko-sanskog kantona, potpiše protokol o saradnji.

Prihvaćena je Informacija o planiranim sjetvenim površinama u proljetnoj sjetvi 2023. godine na području Unsko-sanskog kantona

Prema podacima koje je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prikupilo od općinskih/gradskih službi za poljoprivredu sa područja Unsko-sanskog kantona u proljetnoj sjetvi planirano je posijati oko 25,30% ukupnih oraničnih površina, što je daleko ispod mogućnosti ovog Kantona.

Podijeli ovaj članak