Dodik je malo nervozan: Murphy je navijač i plaćenik muslimana i njihovih interesa u BiH

2 min. čitanja

Lavina reakcija na izjavu reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića se ne stišavaju. Nakon što je američki ambasador u BiH Michael Murphy dao za pravo ef. Kavazoviću u vezi sa tvrdnjom kako su institucije ugrožene, oglasio se i prozvani predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Murtphy je, podsjećamo, rekao da u BiH postoje političari koji podrivaju institucije BiH.

– Počnimo s prvim dijelom Reisovog zapažanja da su u toku pokušaji podrivanja institucija Bosne i Hercegovine. On je u pravu. Ovi napadi dolaze iznutra od strane političkih lidera, poput Milorada Dodika, koji često napada državu riječima i djelima, često dovodeći u pitanje i samu BiH, izjavio je između ostalog Murphy. 

Ovakva tvrdnja nije prijala Dodiku. Stoga je sinoć izjavio kako je američka Ambasada svojim saopštenjem o izjavi poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića pokazala da je na strani muslimana i da Srbi treba da se zamisle o tome.

– Dozvoliti da neko ko je vjerski lider prijeti oružjem, to znači da se ovdje uvodi politički islam u oružanom smislu, kako je to činjeno u nekim drugim mjestima u svijetu. Ako ambasador SAD misli da je to u redu i da to iskoristi kao napad na Republiku Srpsku, odnosno lično na mene, o da to više govori o njemu, a ne o meni – poručio je Dodik.

Rekao je i da je američki ambasador u BiH Michael Murphy prevazišao sve okvire uljudnog diplomatskog ponašanja i da jasno pokušava da stavi do znanja na čijoj je strani.

– Nije se pojavljivao kada je imam govorio ružno o Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Sve je učinio da pokaže da je navijač i plaćenik od ovih muslimana i njihovih interesa u BiH – naveo je Dodik za Srnu.

On je istakao da su Srbi preživjeli mnoge, te da će preživjeti i takvog nekorektnog tipa. “Ostajem pri onom da je najsretnija zemlja Amerika, jer nema američkog ambasadora”, rekao je Dodik, navodi se u njegovom blogu.

Podijeli ovaj članak