Šta će ovo značiti za građane iz BiH: Njemački kancelar najavio promjene na tržištu rada

2 min. čitanja

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je kako će Njemačka u sljedećih nekoliko godina problem nezaposlenosti ostaviti iza sebe.

Naglasio je kako ima puno poslova za koje im treba velik broj ljudi koji rade u Njemačkoj a porijeklom su i iz drugih zemalja, kako bi se sav posao širom Njemačke mogao obavljati.

Ponovio je kako je cilj Vlade modernizirati industriju time što će podržati ulaganja u inovativne i klimatski prihvatljive tehnologije.

Istakao je potrebu za velikim ulaganjima kako bi klimatski ciljevi bili postignuti i kako bi se osiguralo da Njemačka ostane konkurentna na svjetskoj sceni.

– Moramo izgraditi četiri do pet novih vjetroturbina dnevno do 2030. godine i farmu solarnih panela veličine više od 40 fudbalskih terena dnevno, istakao je njemački kancelar.

Kako je ranije navedeno, više od polovine njemačkih kompanija suočeno je s izazovima popunjavanja slobodnih radnih mjesta zbog nedostatka kvalifikovanih radnika, što je problem s kojim su suočene i druge veće evropske ekonomije.

Prema istraživanjima, 67 posto proizvođača električne opreme nije u mogućnosti da popuni slobodna radna mjesta, kao i 67 posto kompanija za mašinsko inžinjerstvo. U proizvodnji automobila, 65 posto kompanija prijavilo je nedostatak radne snage.

Prema tome, Njemačka povećava mogućnost rada za strane radnike, a činjenica je da je posebno zainteresovana za one sa Zapadnog Balkana.

Podijeli ovaj članak