BiH je povlašteno mjesto za ekumenizam

4 min. čitanja

Povodom svjetskog Dana ljudskog bratstva i sestrinstva u Novom Travniku je održan okrugli sto u organizaciji Zaklade Ljudsko bratstvo. Uvodničari su bili: predsjednik Zaklade mons. prof. dr. Franjo Topić, počasni predsjednik HKD-a Napredak, prof. dr. sc. Mato Zovkić, prof. em. sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Nedžad ef. Grabus, muftija sarajevski, dr. don Anto Ledić, župnik iz Novog Travnika, i Mirnes Kovač, novinar i politički analitičar iz Sarajeva.

Članovi i prijatelji Zaklade posjetili su naselje Margetići u Novom Travniku, gdje je u toku gradnja kapele posvećene sv. papi Ivanu Pavlu II i dvorane Centra Ljudsko bratstvo.

– Ovaj okrugli stol smo priredili povodom Dana ljudskog sestrinstva i bratstva koji se obilježava 4. veljače na dan kad su 2019. u Abu Dhabiju papa Franjo i veliki imam Ahmed el-Tayeb, rektor Kairskog sveučilišta, koje ima posebni ugled i autoritet u islamskom svijetu, potpisali Dokument o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički život. Prošle godine smo osnovali Zakladu Ljudsko bratstvo sa željom da širimo ove ideje, koje se mogu sažeti u to da su svi su ljudi sestre i braća. Kako to lijepo zvuči! Tome će služiti i Centar u Margetićima, kazao je mons. Topić.

On je poručio da su u Zakladi uvjereni da je Bosna i Hercegovina povlašteno mjesto za ekumenizam i dijalog jer ovdje žive tri velike svjetske vjerske zajednice: pravoslavna, muslimanska i katolička, kao i mala židovska koja je rodonačelnik ove prve tri zajednice, a ekumenizam i dijalog su najveće ideje 20. i 21. stoljeća, kao što je i ideja ljudskog sestrinstva i bratstva suzbijanje mržnje, svađe i ratova.

Govoreći o zakladi ‘‘Ljudsko bratstvo‘‘, Topić je istakao da je njeno prvo javno predstavljanje bilo 8. listopada prošlegodine, te najavio da će se uskoro osnovati Savjeti Klub prijatelja Zaklade.

Zakladu i okrugli stol podržali su kardinal Vinko Puljić, nadbiskupTomo Vukšić, vatikanski nuncij u BiH Francis Assisi Chullikatt, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, travnički paroh Goran Živković, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

Dodijeljene su i zahvalnice firmama i pojedincima koji su darovali preko 5.000 KM u materijalu, novcu ili na drugi način. Zahvalnice su dobili: mons. Tomo Vukšić, nadbiskup,Vinko kardinal Puljić, Rijaset Islamske zajednice u BiH, fra Zdravko Dadić, provincijal, mr. don Luka Brković, Vlč. Stipo Knežević, Zavidovići, Općinsko Vijeće Novi Travnik, Stjepan Dujo, načelnik, Nexe, Našice – Hrvatska, vlasnik Ivan Ergović, Cengiz Insaat – Podružnica u Zenici, IGM d.o.o., Visoko, direktor Mustafa Uzunalić, N&S d.o.o. Novi Travnik, Slavica i Slavko Zekić, Pržionica kave Imperijal Novi Travnik, vlasnici Mato i AntoTopić,Tvornica cementa Kakanj, Best d.o.o., Travnik, vlasnik Stipo Frančić, Hering d.d., Široki Brijeg, Martin Banović, Vlado Banović, Watch Centar, Zagreb. Prijatelji Zaklade iz Milana Luigi Pirovano, Gianfranco Mattavelli, Mario Cairella. Zahvalnice su dobile medijske kuće RTV Federacije BiH, RTV Herceg – Bosne, Oslobođenje i Portal Centralna.ba.

Podijeli ovaj članak