Bivši visoki predstavnik u BiH: Imamo loše iskustvo i znamo koliko je teško nositi se sa RS-om, to ne želimo na Kosovu

1 min. čitanja

Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik u BiH, izjavio je da Evropska unija na Kosovu traži osnivanje ZSO koja nema ni izvršnu ni zakonodavnu vlast i nije tip Republike Srpske.

– Svi su, naravno, za to da postoji udruženje koje nema ni izvršnu, ni zakonodavnu vlast, koja nije vrsta RS-a. Mi to ne želimo. Imamo veoma loše iskustvo. Bio sam visoki predstavnik u BiH i znam kako je teško nositi se sa RS-om, rekao je Petritsch.

Istakao je da je evropski put Srbije uslovljen priznavanjem Kosova, te je pozvao premijera Kurtija i predsjednika Vučića da konačno donesu političku odluku o podršci i provedbi njemačko-francuskog prijedloga.

Nada se da će Vučić donijeti dobru odluku ma koliko ona bila teška.

– Znate da Vučić ima veliku opoziciju u svojoj zemlji. Pratili smo nerede u Skupštini Srbije i to nisu baš dobri znaci. Ali mislim i vraćam se na ono što sam ranije rekao, politička hrabrost je danas važna. Sada treba da vidimo Vučića, koji ima ogromnu većinu u zemlji, da izađe i kaže koliko god da je teško – uradit ćemo ovo, kazao je Petrisch za Gazzetu Expres.

 

Podijeli ovaj članak