Iz Nacionalne biblioteke najavili tužbe, gradonačelnici poručili: Ovo je najveći napad na Vijećnicu

3 min. čitanja

Zgrada Vijećnice je od danas u potpunom vlasništvu Gradske uprave Sarajeva. To je potvrdila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Gradska uprava Grada Sarajeva je tokom prošle godine počela sa knjiženjem imovine prvi put nakon agresije na našu zemlju.

– Od danas, Vijećnica je 1/1 vlasništvo Grada Sarajeva. Nakon više od 30 godina borbe i rasprave, ovo je najveća pravna pobjeda za naš grad. Nakon zgrade DPO-a na Skenderiji, vlasnici smo i najljepše građevine u Bosni i Hercegovini. Ovim činom smo obezbijedili opstanak institucije Grada, istaknula je Karić.

Tim povodom su se oglasili iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH). Iskazali su svoje nezadovoljstvo ovom odlukom.

– Iznenađeni smo saopćenjem kako je Grad Sarajevo uspio upisati pravo vlasništva nad zgradom Vijećnice bez učešća Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u tom postupku, kao dugogodišnjeg nosioca prava raspolaganja, odnosno prava korištenja, navode.

Podsjećaju i kako je NUBBiH od 1951. godine nosilac prava raspolaganja nad zgradom Vijećnice, po odluci tada nadležnih organa Grada Sarajeva.

– Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, a ni advokat koji zastupa instituciju, nisu obavješteni o ovom postupku i o ovom rješenju, iako Zemljišno-knjižni ured, Odsjek za harmonizaciju, imaju podatke i zahtjev NUBBiH za upis prava vlasništva, shodno Zakonu o stvarnim pravima FBiH. Biblioteka je podnijela zahtjev Općini Stari Grad (prije više od dvije godine) na čijoj se lokaciji nalazi zgrada Vijećnice, da je upiše u katastarski operat, koji ni do danas nije riješen, a sve na osnovu Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH, istakli su, te dodali:

– Nakon granatiranja zgrade Vijećnice (25. augusta 1992.), zatim poslijeratnog nerješavanja pravno-finansijskog statusa NUBBiH, ovo je najveći napad na ovu instituciju u njenoj časnoj misiji kulture, obrazovanja i nauke. U časnoj historiji Sarajeva gradonačelnici su se zalagali za što bolje uslove i afirmaciju Biblioteke, kao jednog od simbola kulturnog identiteta države BiH; izgleda da smo sada dočekali gradonačelnicu koja čini suprotno i otima stečeno pravo Biblioteke i u tom činu borbe protiv kulture trijumfalno informiše javnost, naglasili su.

Najavili su i krivične prijave te borbu protiv ovog čina.

– S obzirom da NUBBiH i advokat koji je zastupa nisu dobili ni rješenje po kojim se upisuje pravo vlasništva Grada Sarajeva, jasno je da ćemo svim pravnim sredstvima pobijati prava vlasništva i navedeni upis Grada Sarajeva, a protiv odgovornih podnijeti krivične prijave, jer se letimičnim uvidom u ZK izvadak koji gradonačelnica prezentira na službenom Twitter i Facebook nalogu vidi da se nije čekala ni pravosnažnost pomenutog rješenja. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine će istrajati u namjeri da zgrada Vijećnice pripada kulturi, onoj istinskoj, vjekovnoj, historijskoj, koja ima transcendirajuću vrijednost, a ne relativnu vrijednost pseudopolitičkog i administrativno-upravnog aparata i na tom planu pozivamo javnost da se uključi, zaključuje se u saopćenju.

Podijeli ovaj članak