Novinar Morača podnosi krivičnu prijavu protiv PU Banja Luka: Šta je bio povod za oduzimanje telefona?

2 min. čitanja

Novinar EuroBlica i portala srpskainfo Nikola Morača podnijeće krivičnu prijavu protiv policijskih službenika Policijske uprave Banja Luka zbog nezakonitog postupanja. Morača će krivičnu prijavu podnijeti u narednih nekoliko dana zajedno sa advokatom ove medijske kuće Svetozarom Bajićem.

– Potpuno je jasno da kao novinar nisam mogao izvršiti “povredu tajnosti postupka”. Istovremeno, telefon je i dalje u depozitu, pa se s razlogom postavlja pitanje zbog čega je u depozitu ako im, kako su već ranije rekli, nije prioritet. Zbog svega što su radili nakon poziva na informativni razgovor i postupanja u konkretnom slučaju, zakon mi dozvoljava da podnesem prijavu zbog nezakonitog postupanja policijskih službenika, pojašnjava Morača.

Morača kaže da tekst o silovanju osamnaestogodišnje Banjolučanke nije bio povod za oduzimanje telefona. Povod je, smatra on, serija tekstova o propustima, o traljavim akcijama i o uništenim životima ljudi.

– Oni su htjeli da vide ko je taj koji Morači daje informacije. Jer o izvoru sam pitan i na saslušanju zbog navodnog otkrivanja identiteta žrtve silovanja iako je inicijale žrtve prvi objavio Osnovni sud u Banjoj Luci, istakao je Morača.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka potvrdilo je da im je Policijska uprava Banja Luka prije dva dana dostavila izvještaj protiv Morače i njegovih urednika Siniše Trkulje i Borisa Lakića. Osim novinara u Banjoj Luci, zbog cijelog slučaja zabrinut je i Evropski komitet za zaštitu novinara iz Berlina, kao i Savjet za štampu Bosne i Hercegovine. Sve više je i pravnika koji govore o pogrešnom postupanju policije i tužilaštva, jer Ustav uz nekoliko zakona i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima štiti slobodu govora, ali i izvore.

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH oštro je osudio najnovniji potez Vlade RS-a koja je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, čime uvodi klevetu u krivično zakonodavstvo i time direktno ugrožava ionako upitnu medijsku slobodu i pravo na slobodu izražavanja.

Podijeli ovaj članak