Kajganić: Doktorske diplome sticale su se za pet dana, teško je dokazati postojanje krivičnog djela u negiranju genocida

3 min. čitanja

Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, održao je danas press konferenciju na kojoj je govorio o aktuelnim temama vezanim za rad ove pravosudne institucije.

Govoreći o akciji Klaster, Kajganić je pohvalio pripadnike SIPA-e za izuzetno odrađenu akciju. Ona je, inače, sprovedena u saradnji Tužilaštva BiH i SIPA-e.

– Što se tiče ackije “Klaster” želim pohvaliti pripadnike SIPA-e za izvanredno izvedenu akciju. Drago nam je da tokom te dvije godine nije došlo do neovlaštenog saopćavanja informacija u javnost koje bi dovele u pitanje rezultat istrage. U javnosti su se pojavili dokumenti iz predmeta koji mogu naštetiti predmetu. Želim da svima nama skrenem pažnju da budemo pažljivi u tim situacijama. Dovodimo u opasnost i policijske službenike i isražitelje. Ne želimo da dovedemo u opasnost nečiji život. Tužilaštvo BiH će vršiti provjere na koji način je došlo objava dokumenata, rekao je Kajganić.

Kaže da kupovina diploma može imati katastrofalne posljedice a to se najbolje vidjelo, prema njegovim riječima, tokom zemljotresa u Turskoj i Siriji.

– Utvrdili smo da je kupljena diploma i inžinjera građevinstva. Mi smo iz prethodnih dešavanja iz Turske i Sirije vidjeli do čega može dovesti nezakonite radnje u građevinstvu. I mi u BiH imamo trusna područja. Ako dopustimo da diplomirani inžinjeri postanu to što postanu kupovinom diplome zbog nekoliko hiljada eura imovinske koristi, dolazimo u situaciju da nam se mogu desiti slične posljedice kojima svjedočimo u Turskoj i Siriji, kazao je on.

Dodaje kako su utvrdili “da je u pojedinim visokoškolskim ustanovama moguće steči doktorsku ili magistarsku diplomu za pet dana”.

Kada je riječ o podizanju optužnica za negiranje genocida u Srebrenici, Kajganić kaže da je “teško dokazati postojanje krivičnog djela”.

– Osvrnuli smo se u našem izvještaju na svu problematiku koji se tiču izmjene zakona o zabrani negiranja genocida. Nismo zaprimili nijedan izvještaj od policijskih agencija o tom počinjenom krivičnom djelu. Sve prijave koje su podnesene dodijeljene su na rad tužiocima. Do sada nije bilo nijedne optužnice jer su tužioci naišli na poteškoće da bi dokazali postojanje krivičnog djela, poručio je Kajganić.

Podijeli ovaj članak