Ambasador Murphy o formiranju Vlade FBiH: Imamo odgovor ukoliko dođe do blokada

2 min. čitanja

Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, izjavio je kako su američke vlasti ohrabrene brzim formiranjem vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

– Trebala su samo četiri mjeseca, što je znatno manje u odnosu na prethodnih 14 mjeseci. To je pozitivan razvoj događaja. Nadamo se kako to pokazuje da stranke i političari shvataju koliko je važno imati funkcionalnu vlast u BiH, rekao je Murphy.

Kada je riječ o formiranju Vlade FBiH, Murphy kaže da on kao diplomata ne želi predviđati budućnost.

– Federacija treba biti pokretač rasta i pozitivnih promjena u BiH. Ako mogu tako reći, Federacija treba predvoditi taj voz prema destinaciji euroatlantskih integracija. Međutim, zato što nismo imali izabranu Vladu toliko dugo, nismo imali odgovorno upravljanje. To se nije dogodilo. Znači, neki od izazova, poput inflacije, nisu rješavani i sad se konačno trebaju rješavati. Nadam se da će stranke koje imaju većinu u Predstavničkom domu i u Domu naroda formirati Vladu Federacije koja će to promijeniti. neću predviđati budućnost. Naučio sam da ni jedan diplomata to ne treba raditi, ali ću vam reći kako pozorno pratimo situaciju, te ako dođe do blokada i sprječavanja formiranja vlasti. Mi imamo kapacitet poduzeti odgovarajuće aktivnosti, kazao je on u intervjuu za Večernji list.

Dalje je objasnio šta bi u praksi značilo poduzimanja odgovarajućih aktivnosti.

– Mislim da svaki član međunarodne zajednice, od OHR-a preko EUSR-a do mojih kolega u drugim ambasadama, svi smo vrlo jasno kazali da ne možete imati još jedno četverogodišnje razdoblje s Vladom koja nije promijenjena od 2018. godine. To nije dobro za građane i ne želim spekulisati o tome šta će visoki predstavnik učiniti ili neće, istakao je Murphy.

Govoreći o napadima na visokog predstavnika Christiana Schmidta, Murphy kaže:

– Oni su jednostavno izmišljotina, fantazija i time se ne pomaže građanima BiH. I po svom karakteru takvi stavovi uopšte nisu probosanskohercegovački, poručio je on.

Podijeli ovaj članak