Kraj februara je rok za dogovor: NES ima pred sobom nekoliko opcija za formiranje većine u Krajini

3 min. čitanja

Vladajuća stranka NES ima pred sobom nekoliko opcija za formiranje većine u Krajini, a čak joj je i SDA prihvatljivija od POMAK-a

Jučer je održan radno-konsultativni sastanak predsjednika klubova stranaka u Skupštini Unsko-sanskog kantona, koja već četvrti mjesec zaostaje sa nastavkom konstituirajuće sjednice, jer još ne postoji dogovor o većini koja bi formirala vlast.

Iako se od jučerašnjeg sastanka očekivalo da se dođe do kontura moguće većine, rješenje je opet prolongirano za nepune dvije sedmice.

– Došlo je samo do dogovora predstavnika svih stranaka oko termina nastavka konstituirajuće sjednice koja će biti 28. februara, kazao nam je Jasmin Hušić, poslanik iz Naše stranke.

Iz SDA su bili najglasniji u kritici zbog političkog odugovlačenja i nerada, što se odnosilo na kadrove trenutno vladajućeg NES-a, od kojeg se očekuje da sa strankama osmorke formira vlast.

– Prije razrješenja situacije na federalnom nivou ništa se konkretno neće desiti ni u USK-u. I dalje su minimalne šanse da se postigne dogovor o većini, ali su dobre šanse da se potvrdi rukovodstvo Skupštine iz reda hrvatskog i srpskog naroda, rekao nam je Jasmin Musić, skupštinski poslanik iz SDA.

Pomak kao pobjednička stranka na izborima u Bihaću pandan je cazinskoj struji NES-a, pa im je Krajina postala tijesna

Kada se na sjednici krajem februara desi izglasavanje predsjednika Skupštine iz Kluba Bošnjaka, tada će se tek vidjeti ko je s kim od stranka u Skupštini.

Sve su opcije moguće, s tim da NES izbjegava većinu sa Pomakom koji je, opet, dio zasebnog kluba B3 sa NiP-om i Našom strankom, a u kojem očekuju, kao što i NES na državnom nivou očekuje od bivše osmorke, da se uvaži i drugi dio zasebne koalicije.

U nemogućnosti da razvale novoformirani klub u USK-u, iz NES-a, konkretno predsjednik kluba njihove stranke Agan Bunić u više navrata je istupao u javnosti s ocjenama da im kao opcija još preostaje da sa strankom SDA dogovore većinu.

– Mislim da ćemo ustrajati kao jedinstveni, kao blok B3. Većina je moguća u raznim kombinacijama, samo što svi pokušavaju izvući što bolju poziciju, pa kalkuliraju sa gotovo svim potencijalnim pregovaračima, tako da ne isključuju ni varijantu NES – SDA iako je to neprivlačno objema strankama i to tretiraju kao zadnju opciju, konstatovao je Hušić, piše Oslobodjenje.

Smatra da će se odluka donijeti do kraja februara, odnosno sjednice Kluba Bošnjaka i nastavka konstituiraće sjednice Skupštine, ako na toj sjednici uopće i dođe do izbora predsjednika kluba najbrojnijeg naroda.

 

Podijeli ovaj članak