Kraj sage ili početak blokade: FBiH dobija rukovodstvo, šta će uraditi Lendo?

4 min. čitanja

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bit će održana prekosutra, a na njoj se očekuje da bude izglasano novo rukovodstvo Federacije. Kako je poznato, HDZBiH je predložio Lidiju Bradaru za predsjednicu FBiH, Refik Lendo je kandidat SDA za (pot)predsjednika FBiH, dok je Igor Stojanović iz SDP-a predložen za potpredsjednika.

Povezani procesi

Mahir Mešalić, poslanik DF-a u Predstavničkom domu PFBiH, nakon jučerašnje sjednice kolegija tog doma, izjavio je da očekuje da na sjednici bude izabrano novo rukovodstvo FBiH u skladu sa odlukama visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, s kojim se u DF-u ne slažu.

– FBiH će biti odblokirana u tom smislu i onda je najveća odgovornost na SDA, HDZ-u i SDP-u, jer će ljudi iz tih stranaka biti izabrani u rukovodstvo FBiH. Oni su dužni da imenuju mandatara. Jedno bez drugog neće moći ukoliko se ne nametne neka nova odluka, a onda se obesmišljavaju izbori, rekao je.

Ne može se bez SDA i DF-a praviti vlast u FBiH, mi smo neizbježni, tvrdi Zaimović

Odgovarajući na pitanje novinara da li nakon izbora rukovodstva FBiH očekuje blokade kod imenovanja mandatara i sastavljanja novog saziva federalne Vlade, Mešalić odgovara kako blokada nema.

– Konzumiranje prava ne znači blokadu. Svaki klub konzumira svoje pravo koje mu je dato po Ustavu i po zakonu i oni su najodgovorniji. Neka preuzmu odgovornost, neka se dogovore i formiraju vlast. Znamo da će biti raznih pritisaka od osmorke na visokog predstavnika, ali imamo Ustav i zakone. Treba da se ispoštuju procedure i da izborni pobjednici formiraju vlast, ističe Mešalić.

Admir Čavalić, poslanik SBiH u Predstavničkom domu PFBiH, također očekuje da bude izglasano rukovodstvo FBiH.

– Mislim da tek od tog dana možemo pričati o eventualnim blokadama uspostave vlasti na nivou FBiH. Očekujem od rukovodstva FBiH da poštuje volju većine, a stav SBiH je da je prioritet svih prioriteta da napokon skinemo ovu Vladu FBiH koja je u tehničkom mandatu. Ne očekujem probleme kod izbora rukovodstva FBiH ni u Domu naroda koji će zasjedati isti dan ili u petak, kaže Čavalić.

Osvrnuo se na izjave iz SDA da se bez njih ne može formirati nova Vlada i da u protivnom Lendo neće staviti potpis za imenovanje Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, za mandatara.

– Moja su očekivanja od Lende, pošto se on najviše spominje u kontekstu blokada, da možda i neće blokirati. Možda će imati prigovor u vezi s imenom premijera FBiH i na taj način opravdati blokadu, ali to bi bilo prvi put u historiji FBiH da probosanske snage blokiraju procese, rekao je.

Rušenje demokratije

Damir Mašić, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PFBiH, očekuje da u četvrtak bude zaokružena priča u vezi s izborom rukovodstva FBiH i da onda teče rok od 30 dana za imenovanje mandatara.

– Ne bih prejudicirao kako će se ponašati Lendo, kaže Mašić, dodajući da prikupljeni potpisi trebaju biti dokaz rukovodstvu FBiH o postojanju parlamentarne većine za formiranje federalne Vlade.

Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PFBiH Mirsad Zaimović kaže da će podržati izbor rukovodstva FBiH, ali i da neće ništa blokirati.

– Naš član rukovodstva FBiH će konstruktivno razgovarati o formiranju nove Vlade FBiH. Ne može se bez SDA i DF-a praviti vlast u FBiH, jer smo neizbježni. Mislim da je jasno da visoki predstavnik više neće praviti poteze koji bi omogućili kreiranje vlasti na bazi novih intervencija, a nova intervencija bi značila rušenje demokratije, rekao je.

Podijeli ovaj članak