Građani nezadovoljni stanjem na Igmanu, direktor kaže da je situacija kompleksna

3 min. čitanja

Ljubitelji zimskih sportova koji su namjeravali skijati na Igmanu protekle sedmice bili su razočarani stanjem na ovoj olimpijskoj ljepotici.

Prema njihovim riječima, na Malom Polju dvosjed i sidro nisu u funkciji, veliki broj ski škola se odazvao, te su djeca bila primorana pored sezonskih kupljenih karata praviti stazu, dok su se mnogi vratili kući.


image

Na Malom polju dvosjed i sidro nisu u funkciji/Čitatelj/Oslobođenje

Nakon opravdanih kritika i nezadovoljstva građana kontaktirali smo direktora Jasmina Mehića iz KJP “ZOI 84” koji nam je kazao kako je situacija na Igmanu dosta kompleksna.

“Za narednu godinu planiramo proširenje ski lifta K2 i izgradnja nove staze K2, ali i izgradnja dječijeg snow park za koji imamo osigurana sredstva, no, nabavke nisu zaključene zbog žalbi dobavljača na tendere. OV Bjelašnica je opredjeljena za razvoj dječijeg skijanja i pomaci su vidni”, kazao je Mehić za Oslobođenje.

“Činjenica je da su sva ulaganja u proteklom periodu bila usmjerena na Bjelašnicu i da su pomaci na ski centru Bjelašnica značajni i vidni. Kada je u pitanju Igman tu je situacija dosta kompleksnija jer u proteklih 30 godina nismo imali nikakva ulaganja i za adektavnu rekonstrukciju Igmana potrebno je oko 50 miliona KM”, rekao je Mehić za Oslobođenje. 

Napominje da je ključni problem nedostatak vode za pravljenje snijega, a ova investicija premašuje iznos od 15 miliona i prva je u nizu koja se mora osigurati. 

“Dvojesjed je dosta star i izvršili smo rekonstrukciju prije dvije godine i investirali više od 500.000, ali jedino adekvatno rješenje je izgradnja novog šestosjeda. Dječiji liftovi su zastarjeli i također smo osigurali sredstva u iznosu od 1 milion KM, no nabavke su zaustavljene žalbama izvođača kao i na Bjelašnici“, izjavio je za Oslobođenje Mehić te dodao kako će učiniti sve da u narednoj godini završe ovu nabavku.

Mehić priznaje da, iako nisu uradili dovoljno, u ovoj godini su izvršili generalne remonte tri dječija lifta, dok su jedan lift bili primorani rashodovati.

“Izvršili smo rekonstrukciju toaleta koji su bili u jako lošem stanju. Igman je destinacija u koju moramo više uložiti, a ključ je izgradnja sistema za osnježenje, koja je ujedno i najkompleksniji projekat. Svjesni smo potreba i radimo u pravcu unapređenja – ali 20 godina nerada nije moguće riješiti u dvije sezone”, poručio je Mehić.

Podijeli ovaj članak