Novinara su ubili vlasnički psi

4 min. čitanja

Javnost Srbije je zanemela pred tragedijom koja se dogodila u sredu uveče, kada su tri psa nasmrt izujedala novinara i analitičara Vladana Radosavljevića. Njegova supruga, koja je pokušala da ga odbrani, završila je u bolnici sa teškim povredama. Ova stravična smrt postaje još groznija tokom jučerašnjeg dana, kada saznajemo da su psi ni manje ni više nego “učeni da kidišu na ljude”.

Narudžba iz Francuske

Nesrećni kolega, podsetimo, iskrvario je tako da su lekari mogli samo da konstatuju smrt.

Naprosto, Radosavljevića su odjednom napali staford, mešanac staforda i pitbula i krupan mešanac, a životinje su odmah smeštene u Veterinu Beograd, budući da se tragedija dogodila na Kosmaju.

Direktor ovog preduzeća Budimir Grubić juče potvrđuje da je reč o vlasničkim psima, a da na to ukazuje jer su svi psi bili jasno obeleženi.

Prema njegovim rečima, kakve su okolnosti bile pre nego što se nesreća dogodila, to će MUP utvrditi, čiji su pripadnici odmah izašli na teren. Ono što Grubić juče saopštava, zaista je porazno, budući da on kaže da su “psi bili naučeni da kidišu na ljude”.

”Sačekaćemo da vidimo pod kojim okolnostima se desio incident. Ovo je sedmi slučaj od početka 2022. godine, uključujući i ovaj poslednji”, napomenuo je Grubić podsećajući da postoje jasna pravila o držanju ovakvih pasa.

”Neophodan je povodac kada izlaze takvi psi na javne površine, kao i zaštitna korpa. Takvog psa ne mogu da vode osobe mlađe od 18 godina, a pogotovo ne nejake osobe”, istakao je Grubić.

Jedno od važnijih pitanja o identitetu vlasnika pasa više nije misterija. Životinje su, kako se saznaje, u vlasništvu čoveka koji se trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne.

Žena koja je hranila životinje izjavila je da ju je za ishranu pasa angažovala, kako navodi, izvesna gospođa koja se trenutno nalazi u Francuskoj.

Reporteri portala Nova.rs juče su obišli mesto zločina i popričali sa meštanima Velike Ivanke koji su im rekli da nije prvi put da isti psi izlaze iz dvorišta i napadaju prolaznike.

Životinje su, kako se saznaje, u vlasništvu čovjeka koji se trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne

”Najveći problem ovde na Kosmaju je taj što iz Veterine Beograd svakih 15 dana dovezu na Kosmaj i puste gomilu pasa sa plavim i sa žutim markicama”, ispričao je za pomenuti portal Mladen sa Kosmaja, inače član udruženja lovaca na Kosmaju.

On tvrdi da je planina prepuna čopora pasa koje pored Veterine izbacuju iz automobila i vlasnici, pa je česta situacija da se odmor na Kosmaju pretvori u košmar i odbranu od pasa lutalica.

Podsetimo, Vladan Radosavljević (62) je završio gimnaziju u Beogradu i dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Novinarstvom je počeo da se bavi na Studiju B od sredine osamdesetih, i to prvo na radiju, a zatim i na prvoj nezavisnoj televiziji NTV Studio B, gde je kao direktor produkcije učestvovao u njenom osnivanju.

Prva debata

Sa kolegama iz PG Mreže 2007. osniva TV akademiju koja se bavila obukom mladih novinara, učeći ih ne samo novinarskom zanatu već i najvažnijim etičkim standardima profesije.

Kolega Radosavljević je bio vatreni zagovornik etičkog i profesionalnog novinarstva kome je bio posvećen do kraja. Ostaće upamćen i po tome što je bio voditelj prvog TV duela između predsedničkih kandidata na izborima koji su održani 2002. godine.

Inače, Više javno tužilaštvo u Beogradu dalo je nalog Osnovnom javnom tužilaštvu u Mladenovcu da prikupi sve podatke o napadu pasa, a kako je saopšteno juče, javnost će o daljim koracima biti blagovremeno obaveštena.

JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Podijeli ovaj članak