(VIDEO) SDA prijeti, SDP priziva Schmidta…. – Izetbegović ne krije s kim će prvo na sastanak

9 min. čitanja

Da broj 13 može biti sretan, pokazao je jučerašnji žrijeb, koji je donio SDA željenog jedanaestog delegata iz Kantona 10 (Livno), pa ova stranka sada uz partnere (DF i bivšeg člana PDA) ima 13 delegata u novom sazivu Doma naroda Federacije BiH. Sada će zahvaljujući trenutnoj poziciji SDA prva predložiti predsjednika ili potpredsjednika Federacije BiH.

– Kao pobjednik izbora i jedina stranka koja sa svojim partnerima ima većinu u Klubu Bošnjaka, SDA će predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, navodi se u saopštenju SDA.

Volja Bošnjaka

Prije nego je zvanično potvrđeno da će SDA praktično imati 13 delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH, iz ove stranke je najavljivano da neće predložiti kandidata za potpredsjednika Federacije koji bi bio po volji osmorke i HDZ-a, što je otvorilo sumnju na moguće blokade pri uspostavi izvršnih organa federalne vlasti, odnosno ponavljanje identične situacije nakon izbora 2018, samo što je u protekle četiri godine to radio HDZ. U slučaju blokade vlasti na nivou Federacije, Vlada sa Fadilom Novalićem na čelu mogla bi nastaviti tehnički mandat, a taj scenarij mogao bi se vrlo lako preliti i na državni nivo. Sve je sada u rukama Demokratske fronte.

– SDA ima 12 delegata, jednog ima Demokratska fronta, koja će se opredijeliti na koju stranu će ići. Ništa nije poljuljano, treba poštivati ustave i zakone ove zemlje, svako onaj ko želi raditi u interesu ove države, neovisno da li bio u poziciji ili opoziciji, to će sada i pokazati, kaže nam Elvir Karajbić, član Predsjedništva SDP-a BiH.


image

Elvir Karajbić: Sve je stvar političkog dogovora/Senad Gubelić

Na pitanje da li će se stvari zakomplikovati u pregovorima i novoj parlamentarnoj većini, te hoće li SDA postati nezaobilazan faktor, Karajbić odgovara da je to sve stvar političkih dogovora i koalicija.

Što se tiče SDA, ona ima pravo da u prvom krugu predloži predsjednika i potpredsjednike FBiH. U ovom slučaju, novouspostavljena većina u prvom krugu ne može da predloži predsjednika ili potpredsjednika, zavisno za šta se odluče iz reda naroda iz kojeg postoji većina. U drugom krugu vjerovatno ćemo moći predložiti i predsjednika i potpredsjednika Federacije, dodaje Karajbić.

SDA je sada na testu principijelnosti, pa i morala, smatra bivši član Centralne izborne komisije BiH Vehid Šehić, naglašavajući da pomenuta stranka ima priliku da pokaže da neće blokirati državu kao što su to radili HDZ ili SNSD.


image

Vehid Šehić: Na blokade će reagovati visoki predstavnik

– Da bi prijedlog za predsjednika i potpredsjednike FBiH uopće otišao pred Zastupnički dom na glasanje, on mora biti usaglašen među klubovima naroda u Domu naroda. Ukoliko se ne mogne postići saglasnost, onda se ide na odredbe da predsjednika i potpredsjednike može predložiti po sedam delegata iz svakog kluba, a potom i po četiri delegata. Ako se i dalje nastave blokade, onda će morati reagovati visoki predstavnik, kako bi mijenjao svoje izmjene Izbornog zakona, s ciljem potpunog otklanjanja blokada, pojasnio je Šehić za Oslobođenje i O kanal.

(Ne)glasanje za Marinka Čavaru

Potpredsjednik SDA Edin Ramić najavljuje kako njegova stranka neće bježati od toga da predloži kandidata za predsjednika FBiH.

– Dalje ćemo vidjeti da li stranke osmorke uopšte imaju delegate i poslanike koje misle da imaju, ističe Ramić i dodaje da će osmorka morati objasniti narodu da “nema većinu u Domu naroda, a vjerovatno ni u Predstavničkom domu”, te da se nekih principa dosad jedino držala Naša stranka, navodeći primjer (ne)glasanja za Marinka Čavaru.

No, 13. delegat vjetar je u leđa SDA, koja će već u narednim danima, kako su iz te stranke naveli, pozvati sve relevantne stranke na dogovor o formiranju vlasti. Novi obrisi parlamentarne većine već se mogu naslutiti, a lider SDA poručuje da su izbori konačno završeni i da je vrijeme da se krene s ozbiljnim pregovorima o imenovanju novog saziva Vijeća ministara. Bakir Izetbegović tako već zna s kim će prvo na sastanak.

– Prvo se kanim sresti s predsjednikom Demokratske fronte (Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, op. a.), kako bismo dogovorili zajedničku strategiju i nastup u pregovorima sa ostalim bitnim akterima. To će biti večeras ili ujutro, poručio je jučer Izetbegović.

Ranije su iz SDA poručili da, ukoliko dobiju većinu, poluge vlasti neće prepustiti Nikšiću i Konakoviću. Nije trebalo dugo da odgovor stigne upravo iz Naroda i pravde Elmedina Konakovića, koji naglašava da volja Bošnjaka nije u otimanju i krađi.

– Kupiš Šilju, Jakuba, Muju, Nijaza, pokušaš kupiti i sve ostale i pričaš o volji Bošnjaka u Klubu Bošnjaka. Kad shvatite da nije volja Bošnjaka da kupujete i “završavate” ljude, možda nešto od vas bude. Dotad, da znate, volja Bošnjaka je da se ne otima i ne krade, poručuje Konaković.

Da na bh. političkoj sceni ništa nije sigurno i da bi tzv. preletači mogli odlučiti o novoj većini, upozorava i Vehid Šehić.

– Uvijek se može dogoditi da neko postane preletač ili, kako se to kod nas kolokvijalno kaže, papak, te da pređe iz jedne stranke u drugu. Uostalom, mogli smo vidjeti kako su se formirale većine i vlast u pojedinim kantonima, dodaje Šehić.

Osmorka se sada, ukoliko dođe do blokada i otezanja formiranja vlasti, nada da će visoki predstavnik taj proces deblokirati.

– Naravno da će biti riješeno politički, sastavni dio toga je i visoki predstavnik. Treba sačekati i politički predsjednici treba dalje da se dogovaraju za uspostavu vlasti kako na jednom, tako i na drugom nivou, ističe Karajbić.

U zajedničkom saopćenju osmorka poručuje da ostaje na okupu i nastavlja proces formiranja vlasti na svim nivoima. Pozivaju DF da postupi odgovorno, te poručuju kako upravo od DF-a očekuju da glasa za prijedlog osmorke za novog potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom na to da je osmorka dio nove entitetske većine: “Svako učestvovanje u blokadama značilo bi iznevjerenje temeljnog principa za koji se zalaže DF, a to je građanski princip vladavine, odnosno omogućenje uspostave vlasti onim subjektima koji imaju većinu u Zastupničkom domu.”

Imena

U Dom naroda Parlamenta FBiH iz HNK-a su izabrani: Irma Memidžan (Bošnjakinja), Hrvati Ivan Odak, Oliver Soldo, Tomislav Martinović, Damir Džeba i Iva Raguž, Srpkinje Vesna Saradžić i Dragica Suša, te Arman Zalihić kao Ostali. Iz SBK-a će delegati biti: Amir Orlović i Eldin Delić (Bošnjaci), Hrvati Anto Bilić, Boris Mrnjavac, Ilija Nakić i Ivo Šimunović, te Srpkinja Ljubinka Atanasijević. Iz KS-a će građane predstavljati Bošnjaci Haris Zahiragić, Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, Kemal Ademović i Irfan Čengić, Hrvat Damir Marjanović, Srbi Smiljana Viteškić, Vedrana Vujović, Miomirka Melank, Jelena Pekić i Igor Stojanović, te Ostali Sanela Klarić i Nihad Uk.

U Dom naroda Parlamenta FBiH iz Kantona 10 su izabrani: Bošnjak Hikmet Hodžić, Hrvati Ivan Ivić, Mladen Šarić i Dragan Konta, Srbi Dragana Damjanović, Duško Radun, Goran Broćeta i Nikola Materić.

Za dodjelu jednog mandata iz reda srpskog naroda slijedi žrijeb između lista Daliborke Milović i Novog početka iz BPK-a

Iz osmorke poručuju da nastavljaju dogovore o formiranju vlasti, jer, kako kažu, nemaju vremena za kinder-jaje scenarije SDA. Tako bi se predstavnici osmorke već sutra trebali sastati sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, koji je jučer izrazio nadu da će do kraja naredne sedmice biti održan finalni sastanak koalicionih partnera na kojem će se znati raspodjela resora.

Podijeli ovaj članak